Portal “Udar” lažno optužio Bulatovića, država ga nije zaštitila - Volim Podgoricu

Portal “Udar” lažno optužio Bulatovića, država ga nije zaštitila

Podgoričanin Vlado Bulatović, nekadašnji vojni službenik, dobio je spor protiv Države Crne Gore u Osnovnom sudu u Podgorici zbog povrede časti i ugleda, pošto je prije tri godine na portalu “Udar” označen kao doušnik Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije.

Ovo je prva presuda protiv države povodom ove afere, čiji su akteri još nepoznati.

Podsjetimo, premijer Dritan Abazović saopštio je ranije da zna ko je stajao iza portala “Udar.me”. Ipak, poslije nekoliko godina identitet tih osoba nije otkriven, niti se zna ko stoji iza pomenutog portala.

“Ovom tužbom, a i presudom, želio sam da natjeram službe i nadležne insitucije na rad”, kazao je Bulatović za Portal RTCG.

Pedesetogodišnji Podgoričanin, koji danas živi mirno i, kako kaže, od svog mukotrpnog truda i rada, prije nekoliko godina preživio je šok, duševne bolove i psihičku torturu, kada je na ovom portalu označen kodnim imenom “ZIS”.

Portal “Udar” je tada pisao da je Bulatović imao operativne veze sa izvjesnim Petrom Dučićem. 

Ipak, sudija Osnovnog suda Radovan Vlaović donio je presudu da se umjesto traženih 20.000 isplati 3.000 eura sa kamatom.

“O Portalu ‘Udar’ mogao bih da vam pričam do preksjutra, ali u kratkim crtama reći ću da otvoreni trag vodi do tadašnjih struktura ANB-a, bivšeg Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Crne Gore iz perioda režima Mila Đukanovića. Stvari koje su iznesene na tom portalu nije mogao niko drugi reći, osim neko iz ovih institucija”, tvrdi Bulatović za Portal RTCG.

U presudi Osnovnog suda se navodi da je portal “Udar.me” bio neprijavljen, da se ne znaju vlasnici domena i ko je radio na njemu, iako je postojala zakonska obaveza prijavljivanja koja se sastoji od davanja odgovarajućih podataka od strane fizičkog ili pravnog lica, radi unošenja ovih podataka u Javni registar.

Ministarstvo javne uprave i medija potvrdilo je, tokom postupka, da ovaj portal nije upisan u evidenciju medija, što je bio jedan od ključnih dokaza da je država zakazala.

Bulatoviću je zbog objave da je doušnik ugrožen život, a doživio je šok i torturu. Na Jutjubu i Fejsbuku i dalje se nalazi sporni video zapis i sadržaj koji njega targetira kao doušnika BIA.

Nakon objave sadržaja, uoči izbora 2020. godine, Bulatović je dobijao pozive od lica koja su ga pitala kako mu je porodica. Kasnije je, kako tvrdi, imao i pozive slične konotacije sa nepoznatih brojeva.

Tužilac je tokom postupka tvrdio da država nije preduzela zakonske mjere da sankcioniše portal, koji je nastavio da objavljuje sadržaj i etiketira osobe, te nije utvrdila vlasnika portala i lica koja su ga uređivala.

Da je tužilac u pravu potvrdila je i kompanija „domain.ME“ zvaničnim aktom u kom su tada naveli da Ministarstvo kulture i medija nije imalo prema njima upite za dobijanje podataka o predmetnom domenu, iako je sud stanovišta da je za tim bilo potrebe.

“U mom slučaju je brutalno pogažen zakon, uz drastično kršenje Ustava Crne Gore u pogledu  individualnih građanskih prava. Neka ovo bude posljednji slučaj takve vrste u Crnoj Gori. Želim da moja građanska inicijativa ohrabri ljude da pruže aktivan demokratski otpor bezakonju na svim nivoima u državi. Organ koji su zaduženi za odbranu ustavnog poretka dužni su da posle mog slučaja djeluju u skladu sa najvišim pravnim i zakonskim aktima”, zaključio je Bulatović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com