PREDSJEDNIČKI IZBORI – KO ĆE KOME NA MEGDAN: Spajić se “čuva” za izvršnu vlast, Mandić “opipava puls”, DPS radi sondaže

Ukoliko se iz političkih partija budu držali najava u vezi predsjedničkih izbora, crnogorski građani bi 19. marta mogli imati nikada veći izbor kandidata za predsjednika države.

Naime, iz više partija, vlasti i opozicije, najavili su da će, ukoliko ne bude objedinjenog nastupa, imati svoje kandidate.

Kako sada stoje stvari, malo je vjerovatno da će političke opcije vlasti i opozicije ići u dva, ili tri bloka, tim prije što je linija između vlasti i opozicije u Crnoj Gori, makar u poslednjih godinu dana, postala toliko porozna da građani ne znaju tačno – ko je vlast, a ko opozicija.

Trenutno se u Vladi, koju u parlamentu podržava devet poslanika, osim predstavnika GP URA i SNP-a, nalazi i Bošnjačka stranka, koja je inače bila decenijski partner režima Mila Đukanovića, a činjenica da se, uprkos nedostatku parlamentarne podrške, i činjenici da je ovoj Vladi izglasano nepovjerenje, ne skraćuje mandat parlamentu i ne raspisuju vanredni parlamentarni izbori, najbolje govori u prilog tome da ovakvo stanje odgovara najvećem dijelu političkih elita.

Iz partija koje trenutno čine izvršnu vlast još uvijek se nisu izjašnjavali da li će imati kandidate na predsjedničkim izborima, ili će podržati nekoga od kandidat, i koga.

ABAZOVIĆ: Najvažnije je da CG dobije novog predsjednika i da to ne bude Milo Đukanović

Više funkcionera Demokratskog fronta je već, u javnim nastupima, praktično promovislao jednog od lidera ovog saveza Andriju Mandića u predsjedničkog kanididata, ali je za sada neizvjesno da li se radi o “opipavanju pulsa” javnosti i procjenjivanju podrške Mandiću, ili o stvarnom dogovoru u DF-u.

KOVAČEVIĆ: Lideri partija da budu predsjednički kandidati, ispred DF-a Andrija Mandić

KORDIĆ: Očekujem da Mandić bude kandidat za predsjednika

KNEŽEVIĆ: DF treba da ima svog kandidata za predsjednika, umorni smo od eksperimenata

Mandić je, podsjetimo, na parlamentarnim izborima, bio poslednji na listi za odbornike, a tada je, kako je saopšteno iz DF-a, na njegov predlog lista osvježena sa šest novih lica u prvih deset kandidata. Osim Mandića, za kanididata DF-a, slovi bivši ministar pravde Vladimir Leposavić, a razmišlja se i o ženskom kandidatu, i u tom kontekstu, poslanici Simonidi Kordić. 

Iz Demokratske partije socijalista se još uvijek ne oglašavaju, a nezvanično se može čuti da bi, ukoliko se Milo Đukanović ne prihvati kandidature, koja bi ovoga puta bila sa krajnje neizvjesnim ishodom, to bi mogla biti funkcionerka ove partije i ambasadorka Milica Pejanović Đurišić, a u “igri” je i aktuelni gradonačelnik Podgorice i potpredsjednik partije Ivan Vuković.  Kao kandidat prihvatljiv širem biračkom tijelu, slovi i bivši ministar sporta i član predsjedništva DPS-a Nikola Janović.

Pitanje koje trenutno “golica” javno mnijenje je ko će biti predsjednički kandidat ispred Pokreta Evropa sad. Prema nezvaničnim informacijama VOP-a, to gotovo izvjesno neće biti predsjednik partije Milojko Spajič, a najozbiljniji kandidati su Jakov Milatović ili Olivera Injac. Spajić se, naime, “sprema” za nosioca liste ciljajući značajnu državnu poziciju, štoviše premijersku funkciju nakon vanrednih parlamentarnih izbora koji bi, ako ne prije, mogli biti na jesen.

Milatović je bio nosilac liste na lokalnim izborima u Podgorici i već slovi za budućeg gradonačelnika Podgorice. Međutim, to vjerovatno neće biti prepreka ukoliko procjene budu da on ima najveće šanse da pobijedi na predsjedničkim izborima. Na poziciju gradonačelnika bi tada sjela Olivera Injac, koja je bila druga na listi PES-a u Pogorici, ili pak Filip Ivanović, koji je bio treći nosilac liste.

EVROPA SAD: Počinju konsultacije, predložićemo predsjedničkog kandidata koji će sigurno pobijediti

Iz Pokreta Evropa sad su juče najavili da uskoro počinju konsultacije sa svojim članovima u vezi sa raspisanim predsjedničkim izborima, kako bi “na osnovu dobijenih informacija kandidovali ličnost koja će, kako ističu, sigurno biti budući predsjednik ili predsjednica Crne Gore”.

Oni su, praktično, odbacili poziv Demokrata da zajedno nastupaju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, i ponovo poručili da ova partija podrži skraćenje mandata parlamenta i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

“Uvjereni smo da će oni subjekti koji javno projektuju saradnju sa Evropom sad, nakon izglasavanja sudija Ustavnog suda, podržati inicijativu za skraćenje mandata aktuelnom sazivu parlamenta, kako bismo nakon predsjedničkih, te vanrednih parlamentarnih izbora imali stabilnu demokratsku Vladu, koja će odblokirati proces pregovara sa EU i našim građanima dodatno poboljšati životni standard”, poručili su iz PES-a.

Demokrate su, pak, kada je postalo jasno da od predizbornog saveza sa PES-om nema ništa, najavile da će imati svog kandidata za predsjednika, ali ne i ko bi to mogao biti.

Kao kandidati koji će dobiti najveću podršku birača, za sada slove oni koje predloži DF, DPS i PES.

V.R.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com