PROFESORIMA RASKINUTI UGOVORI, TVRDE DA IM JE OBEĆANO DA NEĆE Božović za VOP: Sindikat će reagovati, problem traje godinama

Ministarstvo prosvjete u Vladi Dritana Abazovića raskinulo je prije nekoliko dana ugovore profesorima i nastavnicima koji nisu u stalnom radnom odnosu, te oni ove godine neće, kao što je bio slučaj prošle godine, primati platu tokom jula i avgusta, saznaje VOP.
Profesori koji su se obratili VOP-u tvrde da im je u januaru, kada su takođe primili platu, rečeno da će se nastaviti praksa od prošle godine, i da je novac za to predviđen budžetom za ovu godinu.
Iz Ministarstva prosvjete nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje zašto su ugovori raskinuti, ima li novca, kao i da li će profesori, i po kojim kriterijumima, biti primljeni pred početak nove školske godine.
Profesorica, jedna od sagovornika VOP-a kaže da su prošlog ljeta, prvi put u poslednjih nekoliko decenija, profesori bez stalnih ugovora, primili platu i u januaru, i za jul i avgust.
“Radim već skoro dvije i po godine na zamjeni, i da sam radila još pola godine bez prekida, trebala sam biti primljena u stalni radni odnos. Znam da je ugovor istekao i da je formalno, ovo neprodužavanje legalno, ali pitanje je kakav je to odnos prema nama koji godinama radimo u prosvjeti po ugovorima mjesec za mjesec. Sa najviših adresa upozoravaju na značaj obrazovanja, i apeluju da prosvjetni radnici budu maksimalno posvećeni, a ovako ih tretiraju”, kaže ova profesorica.
Božović: Problem traje godinama
Predsjednik Sindikata prosvjete prof. Radomir Božović kazao za VOP da je problem prosvjetnih radnika koji rade po ugovoru o radu, problem koji traje godinama.
“Već desetak godina Ministarstvo raspisuje konkurse do 30. juna i praktično ostavlja u tom terminu te ljude bez posla. Ovo se odnosi na one koji nisu na zamjeni. Mi kao Sindikat godinama se borimo za njih, i našli smo kompromis da im se jul obračunava, da dobiju platu i staž, a avgust država nije davala sve do prošle godine, kada je administracija ministarke Bratić dala plate i za avgust”, kaže Božović.
Dodaje da se ove godine desilo da su škole bile dužne da se obrate Ministarstvu za davanje saglasnosti za raspisivanje konkursa.
“Neke škole nisu dobile tu saglasnost nikada, neke su dobile tu saglasnost do 10. juna, neke do 31. juna a neke do 30. avgusta. Imate četiri kategorije koje rade na određeno i oni nisu u istoj situaciji”, kaže Božović i pojašnjava da su u lošijoj poziciji oni koji su na zamjeni do povratka sa bolovanja.
“To su prosto popunjena radna mjesta, i ovi prosvjetni radnici su na zamjeni do povratka kolega sa bolovanja”, kaže.
To je, kaže, u svakom slučaju problem jer se radi uglavnom o mladim ljudima, koji se kuće, imaju kredite, a plate su ionako male.
“U januaru smo imali slučaj da pojedine škole nisu htjele da im daju platu ni za januar. Mi smo intervenisali, išao je i mejl ka školama, i velika većina je dobila januarsku platu. U razgovoru sa Ministarsvom i novom administracijom dobili smo odgovor da će uraditi sve što je u skladu sa zakonom da tim ljudima izađu u susret”, kaže Božović.
Dodaje da će se već sjutra obratiti Ministarstvu prosvjete da se nađe model, pa makar i prošlogodišnji, da se tim prosvjetnim radnicima isplate plate za jul i avgust.
On kaže da su ugovori koji su važili do 10. i 17. juna, zavisno od škole, već raskinuti, i da su ljudi ostali bez plate, a veliki problem je i povezivanje radnog staža.
A.D.-V.M.
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com