ŠAVNIČANI ĆE GLASATI I NAREDNE NEDJELJE: Glasanje prekinuto pred zatvaranje birališta, DPS “pakuje” krivične prijave - Volim Podgoricu

ŠAVNIČANI ĆE GLASATI I NAREDNE NEDJELJE: Glasanje prekinuto pred zatvaranje birališta, DPS “pakuje” krivične prijave

Kada je izgledalo da će iizbori u Šavniku juče, konačno, dobiti epilog, sinoć oko 19 časova prekinuto je glasanje na dva biračka mjesta. Pravo glasa na pomenuta dva biračka mjesta ima 541 birač.

Glasanje je prekinuto i u zgradi opštine Šavnik, a na tom biračkom mjestu do 19.30 sati glasalo je oko 400 birača, od 483 upisanih. Na biračkom mjestu  u Kruševacama, koje je takođe prekinuto, do 19 časova glasalo je 39 od 58 upisanih birača.

Glasanje prekinuli članovi biračkog odbora iz koalicije za budućnost Šavnika koji tvrde da su tokom dana glasali mladići koji su prije dvije nedjelje na ovom biračkom mjestu prebili člana biračkog odbora.

Kako je u Dnevniku Javnog servisa potvrdio predsjednik šavničke izborne komisije Dušan Radanović, uništen je birački materijal.

Radanović je u Dnevniku TVCG istakao da zakon o izboru odbornika i poslanika ne precizira nikakve rokove kada je u pitanju ponavljanje glasanja, te će glasanje biti ponovljeno i narednog vikenda.

Član biračkog odbora na glasačkom mjestu u zgradi opštine Miladin Baošić rekao je da je glasanje prekinuto zbog nepravde.

“Evo, to se zna već koliko, pet nedjelja, glasa se ovdje. Nepravda. Glasaju razni Šabani, Šahmani, ne znam ni ja”, rekao je Baošić.

Na pitanje zašto 20 minuta pred zatvaranje birališta, rekao je “neka se malo istroše ova gospoda”.

Predsjednik BM Kruševice Miloš Mrvaljević rekao je da je oko 19.30 časova jedan od članova biračkog odbora uništio neupotrijebljene glasačke listiće i time prekinuo glasanje. Kazao je da je dotad sve išlo u najboljem redu.

“To je njegova odluka, nije na meni na ispitujem niti sam ja zadužen za to”, kaže Mrvaljević.

DPS: Podnijećemo krivične prijave protiv nadležnih

“Pored brojnih poziva i apela koje smo uputili sa svih instanci partije, naši politički oponenti iz redova DF ponovo su nastavili sa sabotažom izbornog procesa u Šavniku koji se iz nedjelje u nedjelju u potpunosti obesmislio, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista. Najavili su da će podnijeti krivične prijave protiv nadležnog tužioca i “svih drugih nadležnih organa zbog nepostupanja po ovlašćenjima”.

“Očekivali smo da će se konačno, uz pomoć nadležnih državnih organa, uspostaviti demokratski princip koji građanima sa pravom glasa na lokalnim izborima u našoj opštini garantuje slobodno izražavanje svoje volje, međutim do toga ni danas nije došlo. Svojim nerazumnim i primitivnim ponašanjem pojedini predstavnici DF ponovo su onemogućili nastavak glasanja a time i građanima Šavnika suspendovali pravo demokratskog izbora svojih predstavnika u lokalnom parlamentu”, isitču iz DPS-a.

Da demokratski principi i tekovine savremene Evrope ne leže u redovima DF, kako ocjenjuju u DPS-u, jasno je svakom “zdravomislećem crnogorskom građaninu, svakoj međunarodnoj organizaciji i predstavniku diplomatskog kora u Crnoj Gori, ali svakako da je svima njima, kao što je i nama, nepojmljivo nečinjenje i neadekvatno postupanje predstavnika aktuelne vlasti i nadležnih institucija naše države”.

“Kao što smo to već i najavili, Demokratska partija socijalista će u narednom periodu podnijeti krivične prijave protiv nadležnog tužioca zbog nepostupanja u konkretnim slučajevima povodom krivičnih prijava protiv lica koja su vršila krivična djela iz oblasti izbornih zloupotreba, ali ćemo podnijeti i krivične prijave protiv svih drugih nadležnih organa zbog nepostupanja po ovlašćenjima i činjenice da već 5. put nijesu u stanju stvoriti uslove da se izbori u Šavniku uspješno privedu kraju”, naglasili su u saopštenju.

Na taj način, kako kažu, zaštiće demokratiju kao sistem vladavine savremenog doba.

“Zaštitećemo Ustav Crne Gore i elementarno ustavno pravo građanina da bira i bude biran, ali i samu našu državu, od samovolje pojedinih partija i društvene klime proizvedene u post tridesetoavgustovskom perodu anarhije, bezvlašća, degradiranja državnog aparata, i u konačnom urušavanja Crne Gore”, zaključuju u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com