SMIJE LI NACIONALNOST BITI KRITERIJUM ZA SUDIJU USTAVNOG SUDA: Kordić kaže da se kandidati mogu izjasniti, a ne moraju (VIDEO) - Volim Podgoricu

SMIJE LI NACIONALNOST BITI KRITERIJUM ZA SUDIJU USTAVNOG SUDA: Kordić kaže da se kandidati mogu izjasniti, a ne moraju (VIDEO)

Konsultativna saslušanja kandidata za sudije Ustavnog suda danas su nastavljena, a na pitanja poslanika dodgovarali su Nikola Golubović, Sulejman Guči, Dragana Đuranović.

Kako je od juče bilo brojnih reagovanja povodom pitanja kandidatima o nacionalnoj pripadnosti, što je ocijenjeno neprihvatljivim, predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić je rekla da Zakon o Ustavnom sudu ne predviđa nacionalni ili rodni ključ kao obavezu pri odabiru sudija US.

“Postojala je percepcija javnosti i kolega da bi taj ključ trebalo uzeti u obzir. Da bi uzeli u obzir kriterijum nacionalne pripadnosti, moramo dobiti informaciju kako se kandidati izjašnjavaju”, kazala je Kordić i dodala da Odbor neće tjerati nijednog kandidata da se nacionalno izjasni ako to ne želi.

Poslanik LP Andrija Popović kazao je da su pitanja o nacionalnoj pripadnosti “nekulturna i necivilizovana”.

“Crna Gora se ne smije spuštati na taj nivo”, ističe Popović.

Kordić je kazala da je upravo Popović bio najglasniji poslanik koji je zamjerao nezastupljenost određenih nacionalnih grupa.

Golubović se izjasnio da je po nacionalnosti Crnogorac, ali je rekao da to ne bi trebalo biti bitno.

“Crnogorac smo po nacionalnosti ali je to za sudiju Ustavnog suda nebitno”, Golubović.

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja kaže bi volio da Golubović bude jedan od izabranih četvoro sudija Ustavnog suda.

Kandidat Sulejman Guči kaže da se izjašnjava kao Albanac i da sebe smatra kompletnim pravnikom.

Kandidat Golubović kazao je nije član nijedne partije i da na njega ne utiče ni jedna politička ili bilo koja druga struktura.

Kandidatkinja Đuranović je rekla da je članica DPS-a ali da bi u slučaju izbora za sudiju Ustavnog suda svoje članstvo u partiji zamrzla.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da politička pripadnost nije kriterijum za eliminaciju ali da, ako želimo instituciju u koju svi građani vjeruju, moramo da vodimo računa o tome.

“Ni u jednoj evroskojh državi nećete vidjeti da dojučarašnji predsjedik Usravnog suda ide na partijske skupove jedne političke partije”, kazao je Koprivica.

On je rekao da izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti nije obavezno.

“To je vaše pravo a ne obaveza. Smatram lično da ovdje kandidati ne bi trebalo da se izjašnjavaju, ukoliko žele neka to učine, ali mislim da to nije dobar put, i da nije dobro stvarati atmosferu da je nacionalno izjašnjenje jedno od dominantnih kriterijuma. Kada je riječ konkretno o Srbima, mislim da je pokušaj svođenja na manjinu, protivan interesima tog naroda”, dodaje on.

A.D.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com