Svetosimeonovska litija 24. februara u Podgorici, predvodi je mitropolit Joanikije - Volim Podgoricu

Svetosimeonovska litija 24. februara u Podgorici, predvodi je mitropolit Joanikije

Praznik Prepodobnog Simeona Mirotočivog – Stefana Nemanje, svetitelja koji je rođen u Ribnici, današnjoj Podgorici, biće proslavljen 24. februara u Podgorici Svetom arhijerejskom liturgijom, prazničnom litijom i rezanjem slavskog kolača., saopštili su iz MPC.

Svetu arhijerejsku liturgiju služiće Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije sa više arhijereja naše Crkve u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, sa početkom u 9 časova.

Nakon Liturgije, u 11 časova, ulicama Podgorice će se, od Sabornog hrama do Nemanjinog grada na ušću Ribnice u Moraču, kretati tradicionalna Svetosimeonovska litija. Nakon rezanja slavskog kolača na Nemanjinom gradu svetosimeonovsku prazničnu besjedu izgovoriće prof. dr Mikonja Knežević.

U susret prazniku i litiji Prepodobnog Simeona Mirotočivog u srijedu 21. februara u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici održaće se predstavljanje knjige ,,Vidjeh Jerusalim, vidjeh sve” autora Veselina Matovića, sa početkom u 19 časova. Govoriće: Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije, Srđan Ratković, biblista i autor, prof. Veselin Matović.

U četvrtak 22. februara, u kripti Sabornog hrama održaće se predstavljanje knjigâ: ,,Pedeset godina od razaranja Njegoševe kapele na Lovćenu”, kao i ,,Spomenica Petra II Petrovića – Njegoša” u 19 časova. Govoriće: Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije, prof. dr Lidija Tomić, prof. Miomir Đurišić, prof. dr Vasilj Jovović i Rajo Vojinović, narodni guslar.

Predstavljanje sabranih dijela akademika Mira Vuksanovića povodom četiri jubilarne godišnjice pisca, 80 godina od rođenja i 50 godina književnog, uredničkog i upravničkog rada, održaće se u petak 23. februara u kripti podgoričkog Sabornog hrama, sa početkom u 19 časova. Govoriće: Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije, dr Radoje Femić, mr Aleksandar Ćurković, akademik i autor Miro Vuksanović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com