URA podnijela predlog o usvajanju Zakona o porijeklu imovine - Volim Podgoricu

URA podnijela predlog o usvajanju Zakona o porijeklu imovine

Građanski pokret URA predala je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine. To zakonsko rješenje predviđa da se ispituje imovina od 1990-tih na ovamo i da se nelegalno stečeni novac vrati u državnu kasu.

Predsjednik GP URA, Dritan Abazović kaže da ovo zakonsko rješenje nema nikakvo vremensko ograničenje za ispitivanje porijekla imovine.

“Moja je obaveza da kažem da je najveća dilema bila vezano za to da se ne može ispitivati imovina stečena 90. godina. To apsolutno nije tačno”, kazao je Abazović.

Ovo zakonsko rješenje omogućava ispitivanje imovine stečene i 90. godina, ali i u drugom periodu. Znači, uopšte nema nikakvo vremensko ograničenje vezano za ispitivanje porijekla imovine, dodao je on.

On je objasnio i šta je srž Zakona.

“Srž zakona jeste da se u građanskom postupku sprovodi kontrola nelegalno stečene imovine. To znači da nezavisno da li će neko da odgovara za neka krivična djela, kao što je šverc cigareta ili ubistva, nezavisno od toga, trenutkom kada se da naredba o pokretanju istrage, može da se sprovodi postupak građanskog postupka dokazivanja porijekla imovine u odnosu na to lice”, objasnio je Abazović.

Dodaje da ukoliko ukoliko on ili ona ne može da dokaže porijeklo imovine, automatski imovina postaje vlasništvo države Crne Gore.

“Zakon ima duh da u građanskom postupku se radi kontrola imovine ljudi za koje postoji osnovana sumnja da su je stekli na nelegalan način”, kazao je.

Abazović je istekao i da ga raduje što je VDT pokrenulo priču oko rješenja oko oduzimanja nelegalno stečene imovine, jer kako smatra, ovo je jedno od najvažnijih sistemskih stvari i za borbu protiv korupcije organizovanog kriminala, “ali i jedna od jako bitnih stavki punjenja državnog budžeta u narednom periodu. ”

Ponovio je “da aktivnosti isprovedene od marta 2023. do marta 2024. godine su nas ubijedile da zamrznuta imovina od nekih 40 miliona eura je dominantno, bi se u građanskom postupku vrlo jednostavno moglo oduzeti trajno i staviti u funkciju svih građana.”

Abazović je iznio uvjerenje da će poslanici podržati ovaj Predlog zakona.

On je saopštio da ima informaciju da i Vlada priprema zakonsko rješenje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com