UŽIVO NA VOP-u Krivokapić: Tvrdim da će ova Vlada u istoriji ostati kao jedna od najuspješnih (VIDEO)

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da poslije godinu dana ne zna odakle da krene.

“Ja poslije godinu dana ne znam odakle da krenem. Trebaju nam dani priče. Pokazaćemo najvažnije rezultate koji će pokazati ministri. Pričaću šta smo zatekli. Bezakonje u zakonu. Imate tihu opstrukciju. Imate od zarobljene države, još zarobljenije pravosuđe. Na svakom koraku nepotizam. Imate praznu kasnu, osatvili su nas bez ijednog jedinog ugovora za nabavku vakcina. To je nedopustivo ako brinete o građanima. Tvrdim da će ova Vlada u istoriji ostati kao jedna od najuspješnih”, kazao je Krivokapić.

On je naveo i da je za devet mjeseci ostvareno 700 miliona eura prihoda, što je kako ističe, pet puta više nego 2020.

“To je rezultat koji niko ne može da ospori”, kazao je Krivokapić.

Da li se moglo više, apsolutno uvijek se može više, ali u odnosu na okolnosti i kontekst, ja mislim da niko nije mogao više ostvariti

On je kazao i da ova Vlada radi drugačije. “Ova vlada ne uzima no daje, daje ono što može, znanje, umijeće i žrtvu u svakodnevnom radu to je borba za budućnst Crne Gore. Ne može drugačije Crna Gora da pobijedi”, poručio je premijer.

On je kazao i da Vlada nudi progame, a ne politiku.

“Nudimo programe za boljitak Crne Gore i zato smo buklavno svim političarima neprijatelji, zato što smo pokazali da je program značajniji od politike. Upozorenje svima, ne dozvolite građani da se igraju sa ovim budžetom, ovaj budžet je toliko uravnotežen da ga svako pomijenjanje može da ugrozi. Zbog toga smo predvidjeli, ako je to moguće da se glasa u paketu, bez igre ja hoću 800 eura najnižu cijenu rada, kad je to nemoguće”, poručio je Krivokapić.

Poručio da neće govoriti o ocjenama ministara, jer su, kako je kazao, bili jedinstveni u radu uz slobodu mišljenja.

“Zato smo možda i izgledali malo čudno, jer nije čudno da poslije dikatatorskog režima takva vid demokratije bude i u Vladi”, poručio je Krivokapić.

Premijer se zahvalio svim ministrima, sekretarima, državnim službenicima i namještenicima i svima koji su podržali Vladu, ali i svojoj porodici.

“Moja porodica je trpjela i trpi i danas. I neka to bude mjera Crne Gore da bi se Crna Gora povratila na pravi put istinske vrijednosti Crne Gore, a ne na ono što su bili mostovi koji su spajali kriminal i politiku”, kazao je Krivokapić.

Po dolasku na vlast su zatekli bezakonje, tihu opstrukciju, od zarobljene države još zarobljenije pravosuđe, nepotizam, praznu kasu.

Krivokapić je kazao i da se u Crnoj Gori desila prva smjena vlasti od 1945. godine.

“Ta smjenjivost je prouzrokovala najvažniji element ovih dešavanja, a to je sloboda”, naveo je premijer i dodao nema više progonjenih.

Događaju prisustvuju članovi Vlade, državni sekretari, glavna pregovaračica, kao i savjetnici premijera i potpredsjednika.

Ministri će tokom događaja, kroz prezentacije i video poruke, predstaviti najznačajnije rezultate rada ministarstava na čijem su čelu”, saopšteno je iz Vlade.

Foto VOP

Vlada Crne Gore danas održava prezentaciju povodom obilježavanja prve godine svog rada, a iako je prvobitno najavljeno da novinari neće moći da postavljaju pitanja, nešto kasnije stiglo je obaviještenje da će im to ipak biti omogućeno.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da je ekonomija prije godinu bila u dramatičnom stanju.

Podsjetio je da je lani zabiljen pad ekonomije od od 15 odsto, što je jedan od najvećih u cijelom svijetu.

Turistički sektor imao je pad od 87 procenata, a deficit budžeta je bio 11 procenata, što je kako dodaje Milatović ogolila sve strukturne probleme.

“Danas smo nažalost zemlja koja ima svakog četvrtog stanovnika na ivici siromaštva i po tome smo prvi u Evropi”, naveo je ministar Milatović.

On je kazao da je nakon užasno teške 2020, Ministarstvo koordiniralo dva paketa podrške građanima i privredi od 320 miliona eura.

Podsjetio je i da je za devet mjeseci ostvarno 700 miliona eura prihoda od turizma, što je, kako je kazao, prevazišlo sva očekivanja.

Podsjetio je Milatović i da ove godine imamo najbrže rastuću ekonomiju u Evropi, sa rastom od 13 i 14 odsto.

“Crna Gora će i u 2022. rasti, oko 6,4 procenta. Za godinu rada Vlade, od dramatične situacije došli smo do poprilično bolje”, rekao je Milatović.

 

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je da su za 365 dana imali 365 izazova.

Zatekli su kako kaže, zaustavljene radovi na dionici auto-putu, a sada je kako dodaje pitanje dana kad ćemo se voziti dionicom auto-puta.

Podsjetio je i na probleme sa Montrenegro erlajnsom, Termoelektranom, malim hidroelektranama…

Bojanić je saopštio i da su zatekli zapuštenost i javašluk u kompanijama s većinskim državnim vlasništvom”, istakao je Bojanić.

Kazao je i da se Ministarstvo oslobodilo političkog zapošljavanja.

“Odgovorno tvrdim da nijedno lice nije primljeno i otpušteno u Ministarstvu zbog političkog aktivizma”, kazao je Bojanić.

Po osnovu javnih nabavki ostvarene su, kako kaže, uštede od preko milion na godišnjem nivou.

“Započeli smo istražno bušenje u potrazi za naftom i gasom. Mogu da podijelim optimistične vijesti – jako smo blizu rezervoaru”, rekao je Bojanić, poručio je Bojanić.

Injac: Nastavićemo modernizaciju Vojske

Ministarka odbrane Olivera Injac u video poruci je kazala da su u Ministarstvu odbrane imali 114 osoba lica po ugovoru o djelu.

Ona je navela da su izdaci po tom osonovu bili 598 hiljada eura. “Sad je angažovano 26 lica po ugovoru o djelu”, navela je Injac. Ona je istakla da se radilo na konsolidaciji finansija i popisu imovine.

“Budući koraci su nastavak modernizacije, unapređivanje stanja infrastrukture u vojnim objektima, dalje rješavanje viškova ubojnih sredstava i zastarjele opreme”, zaključa je Injac.

Srzentić: Gradimo digitalnu Crnu Goru i osnažujemo javne službenike

U Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija u protekloj godini predano su radili kako bi, na principima otvorenosti, inkluzije i primjeni digitalnih praksi, gradili modernu i agilnu – javnu upravu 21. vijeka, jačali medijske slobode i ispunjavali obaveze u procesu evropskih integracija.

To je, na svečanosti povodom obilježavanja prve godine rada 42. Vlade Crne Gore, kazala ministarka javne uprave, digitanog društva i medija, Tamara Srzentić, pojašnjavajući da je jedini način da se u demokratiji urade velike stvari za državu i građane, da se čuju glasovi svih i udruže ruke za kreiranje najboljih rješenja.

Pojasnila je da Crna Gora ne može biti konkurentna u 21. vijeku, ni na jednom nivou, ako ne budemo imali digitalizovane procese i servise, I građane i privredu koji će znati da ih koriste.

Međutim, trenutni trendovi razvoja digitalnih servisa, kako je ukazala, uključuju i izazove, koji se tiču sajber bezbjednosti i zaštite podataka, a odgovor na njih dat je u Strategiji sajber bezbjednosti.

“Koristimo i ovaj povoljan trenutak za kreiranje ambijenta za život i rad digitalnih nomada u Crnoj Gori, što je još jedan način da se pridružimo razvijenim zemljama, zbog čega smo na bazi najboljih iskustava kreirali Program za privlačenje digitalnih nomada”, kazala je Srzentić.

Rekla je da grade servise po principu ”Samo jednom”, što u praksi znači da će građani svoje podatke da unose samo jednom i da ih prate kroz korisničko iskustvo.

“Građani, vaše potrebe mogu zadovoljiti, a digitalnu Crnu Goru razviti samo osnaženi javni službenici i zato je naredni period u našem Ministarstvu u znaku lansiranje Digitalne akademije – platforme za povezivanje svih relevantnih aktera koji rade na građenju digitalnih i liderskih vještina javnih službenika, studenata i ranjivih grupa. Kroz Code for Montenegro sarađujemo sa lokalnom ICT zajednicom, ali i najvećim liderima za digitalizaciju iz svijeta koji nam pomažu da primijenimo najmodernije prakse u Vladi”, kazala je Srzentić.

Sačekali su nas skoro obustvaljeni bili na autoputu kada smo došli, sačekao  as je MA, javašluk u kompaijama sa državnim vlasništvom.

“Mnoge smo zatekli prepune javašluka, frizirainih ivesticija

“U Miistarstvu kapitalnih ivesticija ukinnuli smo partijsko zapošljavanje, napravili uštede od miion eura, medijima su otvorena vrata. Napravili smo odjeljenje za korporativno upravljanje, kao i odjeljenje za borbu protiv korupcije”

Tek nnas očekuju aktivnosti u vezi To Montenegro da se napravi održiva kompanija.

Vezano za istragu grasa i nafte,, Bojanić je rekao da je optimista.

Prezentacija počinje u 12 sati a možete je pratiti uživo na VOP-u.

“Premijer i ministri će povodom događaja biti na raspolaganju za novinarska pitanja, uvažavajući činjenicu da su mediji jedan od najznačajnijih činilaca društva, te da se Vlada zalaže za transparentnost i apsolutno unapređenje njihovog statusa. Ovo naglašavamo uz izvinjenje, jer je bilo predviđeno da trajanje događaja bude ograničeno na dva sata, prvenstveno zbog obaveza članova Vlade. Ipak, nakon dodatnih konsultacija, planirani sastanci su odloženi, kako bi se tokom sjutrašnjeg događaja stvorio prostor za novinarska pitanja”, naveli su iz Vlade.

Ovaj događaj će, kako su najavili, biti prilika da Vlada predstavi građanima “kapitalne rezultate koje je postigla u prethodnih godinu dana”.

“Događaju će prisustvovati članovi Vlade, državni sekretari, glavna pregovaračica, kao i savjetnici premijera i potpredsjednika. Ministri će tokom događaja, kroz prezentacije i video poruke, predstaviti najznačajnije rezultate rada ministarstava na čijem su čelu”, najavljeno je iz Vlade.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com