Vlada traži mišljenje ANB-a da objavi letove Vladinog službenog aviona

Vlada je na svom zvaničnom sajtu objavila zaključak kojim zadužuje Generalni sekretarijat da, na osnovu mišljenja Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), objavi dokumenaciju u vezi sa upotrebom Vladinog službenog aviona Lear Jet 45, registarske oznake 40-MNE.

“Zadužuje se Generalni sekretarijat Vlade da Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) uputi zahtjev za dostavljanje mišljenja da li postoje bezbjednosne prepreke da se objave podaci o završenim letovima sa službenim avionom  Lear Jet 45, registarske oznake 40-MNE”, navodi se u zaključku Vlade, koji je potpisala generalni sekretar Žana Praščević Milačić.

Ranije je Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou preporučio da se objavi dokumentacija u vezi sa Vladinog službenog aviona Lear Jet 45.

Podaci o letovima državnog aviona od kraja novembra 2018.godine do kraja septembra 2021. godine i dalje nose oznaku tajnosti “interno”.

Od pojedinih predstavnika Nacionalnog savjeta je posebno postavljeno pitanje koji su bili razlozi da aktuelni šef države Milo Đukanović koristi službeni avion za putovanja, između ostalog, u Ženevu.

Đukanović je krajem 2019. godine koristio državni Lear Jet, registarskih oznaka 4O-MNE na letu do Pariza, odakle je putovanje nastavio za Majami gdje je proveo novogodišnje praznike. Po povratku iz Majamija, državni avion je ponovo poslat iz Podgorice za Pariz kako bi se Đukanović vratio u Crnu Goru.

Let predsjednika Đukanovića državnim avionom za Pariz i dalje je tajna za građane Crne Gore, zahvaljujući i odluci Agencije za spječavanje korupcije (ASK) koji potpisuje njena direktorica, Jelena Perović.

Poklanjajući puno povjerenje iskazu Đukanovića da su povod za korišćenje državnog aviona bili „sastanci sa određenim stepenom tajnosti“, ASK je bez provođenja dodatnih dokaza utvrdila da predsjednik Crne Gore nije prekršio Zakon o sprječavanju korupcije.

(foto: rtcg) Foto: gov.me

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com