ZA GARAŽU ISPOD TRGA 14 MILIONA IZ KAPITALNOG BUDŽETA: Nemamo škola i bolnica a Vladin prioritet je uređenje podgoričkog trga

Ukoliko parlament usvoji budžet kako je predložen, građani će za podzemnu garažu  platiti skoro koliko je zajedno planirano za kapitalne projekte u crnogorskom školstvu i zdravstvu

Vladina Komisija za ocjenjivanje projekata, između 65 novih kapitalnih projekata koji će se finansirati iz kapitalnog budžeta za 2023. godinu, usvojila je nedavno njih 11 a u vrhu prioriteta je uređenje Trga Božane Vučinić sa izgradnjom podzemne garaže u Podgorici, što će građane koštati 13.705.399 eura. Ovo je ujedno i najskuplji “prioritetni projekat” od odabranih kapitalnih projekata.
Ukoliko parlament usvoji budžet kako je predložen, građani će za podzemnu garažu platiti skoro onoliko koliko je zajedno planirano za kapitalne projekte u crnogorskom školstvu i zdravstvu, dok su škole širom države prebukirane, neuslovne, prokišnjavaju, a slično je i u zdravstvenom sistemu.
Predlogom budžeta za kapitalne projekte u školstvu planirano je 6,2 miliona eura, a za kapitalne projekte u zdravstvu 10,3 miliona eura, pri čemu niti za jedan objekat pojedinačno nije predviđeno više od 3,5 miliona eura.
Prema analizi koju je radila Prosvjetna zajednica, Podgorici trenutno nedostaje 13 osnovnih i srednjih škola jer većinu postojećih pohađa duplo veće broj učenika od dozvoljenog, a neke nijesu ni za upotrebu zbog starosti objekata.
“Imamo i privremene objekte iz 1979. godine kao što je OŠ “Radojice Perović”. Imamo cijele kvartove koji broje 30.000 stanovnika, a nemaju vrtić, školu i dom zdravlja. Podgorici nedostaje 20 obrazovnih ustanova, od čega 10 osnovnih škola, pet vrtića, još jedna gimnazija i dvije srednje škole. To je minimum, ako želimo da pratimo EU standarde, gdje sve škole prelaze ili su prešle na rad u jednoj smjeni i tako stvorile uslove za cjelodnevni boravak učenika u školi. Od 26 podgoričkih osnovnih škola njih 13 ima više od 1.200 učenika, a čak pet škola ima više od 1.500 učenika. Sve škole su građene da prime od 500 do 900 učenika“, kaže Leković.

Plan Vlade je da se u oblasti školstva, za ukupno 6,2 miliona eura, grade i adaptiraju 32 kapitalna projekta, od čega je najviše opredijeljeno za osnovnu i muzičku školu “Dušan Korać” u Bijelom Polju, milion i po eura.
Jedan milion eura planirano je za dogradnju Arhitektonskog fakulteta. Po oko pola miliona eura za vrtić u Radanovićima kod Tivta, toplanu Univerziteta i rekonstrukciju Tehničkih fakulteta.

Za izgradnju sportskih objekata predviđena su četiri miliona eura, plus dodatna skoro dva miliona kroz program za Prijestonicu. Dva miliona namijenjana su za rekonstrukciju zapadne tribine stadiona FK Sutjeske u Nikšiću, rekonstrukciju otvorenog bazena u Budvi 700 hiljada, krova na bazenu u Igalu 600 hiljada, za salu u Andrijevici 400 hiljada, za izradu projekta i početak izgradnje sportske zone u Kolašinu 170 hiljada eura,…

Umjesto garaže ispod trga mogli smo izgraditi i opremiti dvije klinike

Za 24 kapitalna projekta iz oblasti zdravstva predviđeno je 10,3 miliona eura od čega 3,55 miliona eura za dio radova na Klinici za mentalno zdravlje u Podgorici koji će se obaviti naredne godine.

Izgradnja klinike počela je u julu ove godine, a ukupna vrijednost je šest miliona eura, što znači da su od novca za garažu ispod podgoričkog trga mogle biti kompletno izgrađene a vjerovatno i opremljene, dvije nove klinike.

Druga najveća investicija u zdravstvu je nabavka magnetne rezonance “multislice scener” od milion i po eura, zatim slijede rekonstrukcija elektromreže u Kliničkom centru od 775 hiljada eura, adaptacija bolnice u Beranama 730 hiljada, bolnice u Risnu 700 hiljada, formiranje stomatoloških ambulanti u školama 550 hiljada…

Za ukupne kapitalne projekte Vojske namijenjeno je koliko i za Trg Božane Vučinić – 13,6 miliona eura, od čega za komandu Mornarice u Baru 5,6 miliona, 3,1 milion za radar na Bjelasici, po milion i po za dva hangara za održavanje aviona i halikoptera, i za oklopna vozila.

Za rekonstrukciju zatvora u Spužu planirano je 2 miliona eura, dok je za početak izgradnje zatvora u Mojkovcu predložen jedan milion….

Za devetočlanu komisiju prioritet podzemna garaža

I tako dalje, moglo bi se nizati i upoređivati u nedogled. Ono što je indikativno i ne može ostaviti ravnodušnim je da je odluku o investiranju 14 miliona eura u garažu ispod trga, u vrijeme kada “gori” na sve strane počev od školstva, preko zdravstva, putne infrastrukture… donijela devetočlana Vladina komisija, koju je činilo po dvoje predstavnika ministarstava finansija, kapitalnih investicija, ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i ekonomskog razvoja i turizma i jedna predstavnica kabineta predsjednika Vlade.

Oni su projekat uređenja Trga Božane Vučinić i gradnju podzemne garaže ocijenili najvišim ocjenama pa je on na listi od 11 prioriteta na trećem mjestu.

Osim Trga Božane Vučinić, na listi prioritetnih infrastrukturnih objekata su kanalizaciona mreža u Andrijevici, izgradnja fekalne i atmosferske kanalizacije u Mojkovcu, projekti uređenja lokacija na panoramskoj ruti Durmitorski prsten na Žabljaku, rekonstrukcija primarne vodovodne i atmosferske kanalizacije u Kolašinu, izgradnja vatrogasnog doma u Pljevljima, kao i izgradnja multifuncionalnog sportsko-rekreativnog kompleksa u Baru.
Predloženo je i da se iz kapitalnog budžeta finansira izgradnja sekundarne kanalizacione mreže i obalnog zida u Bijelom Polju, rekonstrukcija lokalnog puta Miloševići – Most na rijeci Bijela, izgradnja trotoara i biciklističkih staza na dijelu puta R-23 u Danilovgradu i vodovod Seošnica – razdjelne komore za MZ Seošnica u Rožajama.
Inače, projekat uređenja Trga Božane Vučinić i gradnje podzemne garaže osmislila je započela administracija odlazećeg gradonačelnika Ivana Vukovića.
Sredinom 2020. Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice raspisala je tender za izradu Glavnog projekta uređenja Trga Božane Vučinić sa podzemnom garažom vrijednosti 100.000 eura. Potom je 2021. godine uslijedio javni poziv za izradu dvije analize opravdanosti javno-privatnog partnerstva za izgradnju podzemnih garaža na lokaciji Trg nezavisnosti i Trg Božane Vučinić, vrijednosti 62.000 eura.
Planirano je da kapacitet podzemne garaže bude 348 parking mjesta, a da površina budućeg Trga Božane Vučinić iznosi 7523 m2.
Vuk Mitrović

 

***Ovaj tekst je kreiran uz podršku Fonda za medijski pluralizam i raznovrsnost

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com