Za vikend vanredna vakcinacija MMR vakcinom - Volim Podgoricu

Za vikend vanredna vakcinacija MMR vakcinom

Dom zdravlja Glavnog grada tokom vikenda, 2. i 3. marta organizuje vanrednu vakcinaciju djece MMR vakcinom kako bi se spriječilo obolijevanja od malih boginja (morbila).

“Naime, u okviru organizacione jedinice Izabrani doktor za djecu, za dane vikenda 02. i 03. marta u prostorijama Doma zdravlja “Stara Varoš”- Pobrežje obavljaaće se vanredna vakcinacija MMR vakcinom, ali će se obavljati i imunizacija protiv svih vakcinopreventabilnih bolesti”, saopšteno je iz Doma zdravlja.

Kako navode, male boginje su akutno, zarazno, virusno oboljenje koje izaziva virus malih boginja. Rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nijesu prelezale male boginje ili nijesu vakcinisane protiv malih boginja.

“Morbili se uglavnom smatraju bolešđu dječijeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu, kod nevakcinisanih i osjetljivih osoba”, objašnjavaju.

Takođe, ističu, virus malih boginja se vrlo lako širi sa zaraznih na osjetljive osobe, i to najčešće putem vazduha, preko kapljica koje nastaju prilikom kašljanja i kijanja ili direktnim kontaktom sa nosnim ili ždrijelnim sekretom zaraženih osoba.

“Više od million djece u svijetu svake godine umire od malih boginja. Nova ozbiljna zdravstvena kriza može da ugrozi živote djece u većoj mjeri nego korona”, ističu iz DZ Glavnog grada.

Iz DZ poručuju roditeljima i starateljima čija djeca nijesu imunizovana da se jave u intervalu od 12 do 16 časova bez prethodnog zakazivanja termina. Vanredna vakcinacija podrazumijeva i vakcinaciju po redovnom kalendaru vakcinacije, kao i preporucenim vakcinama (HPV).

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com