Zeta od Aerodroma prinudno naplatila 76.500 eura - Volim Podgoricu

Zeta od Aerodroma prinudno naplatila 76.500 eura

Opština Zeta prinudnim putem naplatila je 76.500 eura od Aerodroma Crne Gore lokalnu komunalnu taksu za korišćenje površine po osnovu prevoza robe i putnika, za letove aviona preko 16 tona.
Prinudna naplata odnosi se na period od 18. avgusta 2023. do 31. decembra 2023. godine.

 

“Svi organi Opštine Zeta uveliko postupaju u skladu sa donesenim aktima iz prošle godine, tako i Sekretarijat za finansije i budžet postupa u skladu sa odlukama koje regulišu pitanja lokalnih javnih prihoda. Početkom tekuće godine ovaj organ je pristupio prinudnoj naplati dospjelih poreskih rješenja, donesenih na osnovu odluke o lokalnim komunalnim taksama Opštine Zeta, za korišćenje površine u poslovne svrhe, po osnovu prevoza robe i putnika, za letove aviona preko 16 tona. Tako je Sekretarijat za finansije i budžet za period od 18. avgusta 2023. do 31.decembra 2023. godine, od poreskog obveznika Aerodromi Crne Gore, naplatio prinudnim putem 76.500 eura, za ovu lokalnu komunalnu taksu. Nastavićemo i u narednom periodu da postupamo po važećoj odluci i naplaćuje ovu lokalnu komunalnu taksu”, rekao je Mihailo Asanović, predsjednik Opštine Zeta „Dan“.

Asanović je rekao da je ova odluka donesena u skladu sa važećom zakonskom regulativom, uz prethodnu saglasnost Vlade.

“Bez obzira na to, na svako poresko rješenje Aerodromi Crne Gore su podnijeli žalbu, a na kraju Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti ove odluke. Iako navedenu taksu Aerodromi Crne Gore redovno plaćaju unazad četiri godine Opštini Tivat, identična odluka u Opštini Zeta im „pravno“ nije odgovarala”, kazao je Asanović.

Inače, Vlada u tehničkom mandatu tadašnjeg premijera Dritana Abazovića dala je, 27.jula prošle godine, saglasnost Opštini Zeta na odluku o lokalnim komunalnim taksama čija je glavna novina bila naplata od Aerodroma 15 eura po letu aviona od preko 16 tona.

U avgustu prošle godine Bojan Popović, v.d. sekretara za finansije Opštine Zeta, kazao je za „Dan“ da je odluka o lokalnim komunalnim taksama usvojena na sedmoj sjednici Skupštine opštine Zeta 4. avgusta. On je tada kazao da je naplata po letu definisana po modelu odluke o lokalnim komunalnim taksama Opštine Tivat, gdje ta taksa iznosi deset eura po svakom slijetanju.

“Taksa koja se propisuje novom odlukom se razlikuje u odnosu na pomenutu iz razloga veličine i prometa aerodroma u Zeti, kao i blizine naseljenim mjestima, kako samog aerodroma, tako i svakog pojedinačnog aviona prilikom polijetanja i slijetanja”, rekao je tada Bojan Popović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com