KNEŽEVIĆEV ADVOKAT: Duško ne može pobjeći ako ga 24 sata čuva policija - Volim Podgoricu

KNEŽEVIĆEV ADVOKAT: Duško ne može pobjeći ako ga 24 sata čuva policija

Odbrana pritvorenog predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića dostavila je Višem sudu u Podgorici predlog za jemstvo kako bi njihovom klijentu bilo omogućeno da se brani sa slobode. Advokat Zdravko Đukanović je u izjavi za “Dan” pojasnio da su prethodno, u žalbi na određivanje pritvora, predložili da se pritvor zamijeni drugom mjerom, a da su sada predali predlog za jemstvo u iznosu od 75.000 funti.

Đukanović je ocijenio da nema osnova da Knežević bude u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva. Tvrdi i da advokati nijesu dobili rezultate procjene bezbjednosti Kneževića, iako su “Danu” ranije iz policije potvrdili da je procedura okončana.

“Procjena nam nije dostavljena, a pretpostavljam da je utvrđeno da je ozbiljno ugrožen. Stoga ne može pobjeći ukoliko mu pritvor bude ukinut jer je nemoguće da izađe bez dodjele policijskog nadzora od 24 sata dnevno. Ne postoji šansa da u tim okolnostima pobjegne”, kazao je Đukanović.

Zbog ugrožene bezbjednosti, pritvoreni predsjednik Atlas grupe ima poseban tretman u spuškom zatvoru. Tražio je da boravi u sobi sa predsjednikom Opštine Budva Milom Božovićem, ali je taj zahtjev odbijen jer je procijenjeno da je najbezbjednije da bude u samici. Takođe, kad ide u prostoriju za posjetu, ne smije da se sretne sa drugim pritvorenicima, a procedura je ista i kada koristi pravo na telefonski poziv.

Knežević je iz Velike Britanije izručen Crnoj Gori 30. aprila, pet godina nakon što je za njim raspisana potjernica. On je potraživan radi vođenja krivičnih postupaka u kojima ga Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Nakon izručenja, saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu, gdje je ponovio optužbe na račun nekadašnjeg predsjednika Crne Gore i svog bivšeg prijatelja Mila Đukanovića. Tvrdio je da su svi biznismeni morali da plaćaju takozvani reket DPS-u jer su jedino tako mogli da budu uspješni u poslu.

Od brojnih optužbi koje je iznio protiv Đukanovića najveći odjek imao je video- snimak na kojem se vidi kako Knežević tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću daje kovertu u kojoj je bilo skoro 100.000 eura. Predsjednik Atlas grupe tvrdi da je taj novac dao za troškove predizborne kampanje DPS-a i da je to bila jedna vrsta reketa koji se plaćao Đukanoviću. Zbog ovog slučaja, protiv njega je podignuta optužnica, kao i protiv Stijepovića, ali suđenje, iako je Viši sud u Podgorici potvrdio optužni akt, nije ni zakazano jer je Knežević bio nedostupan.

Knežević tvrdi i da je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić štitio Đukanovića. Prema njegovim tvrdnjama, odbijao ja da pokrene istrage protiv Đukanovića, a pokušali su da utiču i na njegove saradnike da priznaju da su prali pare za Demokratski front.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com