MANS: Kompletna priča o imovini bivšeg operativca javne i tajne policije, Zorana Lazovića - Volim Podgoricu

MANS: Kompletna priča o imovini bivšeg operativca javne i tajne policije, Zorana Lazovića

Dok u Upravi policije već duže vremena najavljuju provjeru porijekla imovine svojih službenika, Istraživački centar MANSa je došao do podataka koji upućuju na neobične poslovne transakcije između porodice bivšeg uticajnog operativca policije i tajne službe, Zorana Lazovića i kompanije Bemax.

Sa druge strane, istraživanje porijekla kompletne imovine i prihoda Zorana Lazovića i njegove porodice je bilo opstruirano upravo od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) odbijanjem da učine javnim podatke o zaradama Lazovića i njegovih sinova. Stariji Lazovićev sin, Marko, zaposlen je u MUP-Uprava policije dok mlađi sin, Petar, radi u ANB-u.

Autori: Dejan Milovac & Lazar Grdinić

Za kuma kvadrati ispod tržišne cijene

Istraživanje MANS je pokazalo da je Marko Lazović, krajem 2018. godine sa kompanijom „Bemax“ sklopio ugovor o kupovini stana od 104 m2 u tzv. tološkim apartmanima u Podgorici. Ova kompanija je nekretninu mlađem Lazoviću prodala po cijeni od 1000 eura/m2, daleko ispod tržišne vrijednosti ne samo za taj dio grada, već i u odnosu na objekat u kom se ovaj stan nalazi.

Osim povoljnije cijene, ugovorom je predviđeno da Lazović ovaj stan može uknjižiti na svoje ime nakon što u roku od 30 dana uplati svega 20.000 eura, odnosno tek jednu petinu kupoprodajne cijene. Preostalih 84.000 eura mlađi Lazović obavezao se da će platiti u roku od tri godine, bez informacije da li se isplata vrši u cjelosti, ili u ratama koje bi iznosile preko 2.300 eura mjesečno. Rok za otplatu stana „Bemaxu“ istekao je u oktobru prošle godine.

U momentu sticanja stana, Marko Lazović imao je 33 godine i bio zaposlen kao stariji policajac u Sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata, da bi ubrzo prešao na radno mjesto mlađeg policijskog inspektora u Sektoru kriminalističke policije u Upravi policije.

Istraživački centar MANS-a kontaktirao je kompaniju „Bemax“ ovim povodom, a Veselin Kovačević, formalni vlasnik kompanije, daje sljedeće pojašnjenje: „Kao prvo želio bih da napomenem da su porodice Lazović i Kovačević iz Bijelog Polja i da se može lako provjeriti da su to kumovske porodice tj. da sam ja, Veselin Kovačević u kumovskom odnosu sa Markom Lazovićem. Imajući u vidu da se u našoj firmi vrednuju i poštuju pomenuti odnosi kao i činjenicu da mi kao firma imamo pravo da formiramo cijenu za nešto što je u našem vlasništvu, prilikom formiranja cijene i uslova plaćanja pomenutog stana to je imalo uticaja.“

Na pitanje da li je Marko Lazović i kada isplatio ostatak od 84.000 eura, iz „Bemaxa“ nisu pružili odgovor.

Ipak, to nije jedina veza porodice Lazović i „Bemaxa“. Naime, početkom prošle godine, i Lazovićeva supruga – Ljiljana, razmijenila je stan sa Željkom Garićem, koji ima višestruke poslovne veze sa neformalnim vlasnicima „Bemaxa“ i njihovim drugim kompanijama.

Ljiljana Lazović tada ustupa svoj stan od 64 m2 u Bulevaru Jola Piletića u zamjenu za stan od 84 m2 i garažu u zgradi u centru Podgorice, iza Hotela „Hilton“. Dokumentacija o razmjeni nepokretnosti do koje je došao MANS pokazuje da je Ljiljanin stan preko Morače bio procijenjen na 89.600 eura. Sa druge strane stan od 84m2 i garaža u samom centru Podgorice bili su procijenjeni na 100 hiljada eura. Na taj način Lazović dobija značajno veći stan po cijeni koja je ispod tržišne za taj dio grada, dok joj je parking mjesto praktično poklonjeno.

Ljiljana Lazović obavezala se ugovorom da razliku od desetak hiljada eura uplati odmah po zaključenju istog, dok se Garić saglasio da svojinu nad stanom i garažom prenese na Lazovićku bez obzira na to što nije primio ugovorenu razliku u vrijednosti nekretnina.

Veze Garića sa kompanijom Bemax i njenim osnivačima su višestruke. Garić je vlasnik kompanija „Gufo“ i Ženskog košarkaškog kluba „Budućnost Bemax“, i jedan od suvlasnika kompanije „Saprom“, u kojoj se nalazio i Ranko Ubović. Gostojući u emisiji „Načisto“ na TV Vijesti, zvanični vlasnik „Bemaksa“, Veselin Kovačević, upravo je Ubovića označio kao „neformalnog vlasnika“ kompanije.

Ranko Ubović

Kompanija „Gufo“ bila je jedan od investitora u izgradnji zgrade poznate kao „Južna kapija grada“, koja se nalazi na obodu Podgorice, a koju je gradio upravo „Bemax“. Drugi investitor na tom projektu je „Master Inženjering“, vlasnik zgrade u kojoj je supruga Lazovića stekla stan i garažu pod povlašćenim uslovima. „Master Inženjering“ je i investitor izgradnje objekta „Hotel Cruiser“ u Budvi, koji takođe gradi „Bemax“.

U Garićevoj kompaniji „Gufo“ bio je i Aleksandar Mijajlović, koji se takođe dovodi u vezu sa „Bemaxom“. Ubovića, Mijajlovića i „Bemax“, veže i firma uključena u poslove sa malim hidroelektranama – „Hidroenergija Montenegro“, u čijoj strukturi su ranije bili, što je MANS posebno istraživao.

Stan sa garažom u strogom centru Podgorice su krajem prošle godine prepisani u vlasništvo Snežane Lazović, kćerke Zorana Lazovića. U ugovoru o poklonu navodi se da je vrijednost stana i garaže sada 85.000 eura.

Za dva placa 76. 000 eura

Marko Lazović, dok je bio zaposlen na određeno vrijeme u nekadašnjoj Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ), u februaru 2007. godine kupio je plac od blizu 900m2 u podgoričkom naselju Zabjelo, po cijeni od 67 hiljada eura. Lazović, koji je tada imao 22 godine, kaparu od 40.000 eura isplatio je prije ovjere ugovora, a ostatak od skoro 27 hiljada eura nakon iste.

Samo dvije godine kasnije – 2009., Marko Lazović je dokupio i polovinu puta koji vodi do porodične kuće na Zabjelu, po cijeni od 9.000 eura. Marka Lazovića je su stalni radni odnos u Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata primio Veselin Veljović, tada u prvom mandatu direktora Uprave policije. Podaci o zaradi Marka Lazovića iz tog perioda nisu poznati, imajući u vidu da je MUP odbio da ih dostavi MANS-u.

Sa 19 godina kupio auto od 40 hiljada

Dok je Marko kupovao nekretnine, njegov brat Petar je značajne sume novca izdvajao za kupovinu novih automobila.

Dokumentacija pokazuje da je Petar Lazović, kao 19ogodišnjak, 2009. godine izdvojio 40 hiljada eura za „Mitcubischi Lancer Evolution 2.0“, a nakon četiri godine i vozilo Mini Cooper SD ALL4, po cijeni od 35.000 eura. U tom periodu on je imao i vozilo BMW X1, za koje MUP nije dostavio druge podatke, pa se ne zna koliko je koštalo.

Krajem 2018. godine, za 17.500 eura kupio je i polovni Golf VII. MANS ne raspolaže podacima otkad je Petar Lazović zaposlen u ANB-u, niti koja su mu primanja, iako su te informacije zvaničnim putem zatražene od te institucije, koja je odbila da ih dostavi, pravdajući se povjerljivošću i tajnošću. On nema upisane nekretnine na svoje ime.

Sa druge strane Marko Lazović je 2009. kupio i prvo novo vozilo za sebe – i to Suzuki SX4, po cijeni od 16.000 eura koje je potom otplaćivao na lizing. Već u martu naredne godine, proširio je svoj vozni park vozilom Golf VI, takođe novim, koje je koštalo 24.000 eura. Marko Lazović u svom vlasništvu sada ima i Volkswagen Passat, za koji MUP tvrdi da je zagubio podatke prilikom seljenja na drugu lokaciju, te tako nije moguće utvrditi koliko ga je koštala nabavka tog vozila.

Od poljoprivrede 30 hiljada, ušteđeno još 67.000

U rodnom selu Orahovica u Bijelom Polju, njegov otac Zoran Lazović raspolaže sa skoro 50.000 m2 zemljišta i više objekata. Osim dijela imovine koju je naslijedio, Lazović je posljednjih godina kupovao i okolne parcele, na šta je u periodu između 2015. i 2016. godine potrošio oko 20.000 eura.

U Podgorici, Zoran Lazović ima porodičnu kuću od 250m2 sa pomoćnim objektom, koje je stekao 2000ih godina. Ipak, podaci koje je MANS-u dostavio podgorički katastar nisu potpuni, i ne mogu odgovoriti na pitanje koliko je Lazović tada platio za kuću sa dvorištem. Od automobila, Lazović koristi Toyotu Hillux, 2007. godište, a u imovinskom kartonu je i prijavio dvocifren broj pištolja i pušaka.

U imovinskom kartonu za prošlu godinu Zoran Lazović je prijavio i značajnu ušteđevinu od oko 67 hiljada eura, ali i godišnji prihod od poljoprivrede od 30 hiljada eura

Burna karijera Lazovića

Zoran Lazović je dugogodišnji visoki operativac ANB-a, koji je posljednjih godina angažman našao i u Upravi policije, kao Veljovićev pomoćnik, nakon što je u tajnoj službi bio prinuđen da se penzioniše. Za vrijeme mandata Duška Markovića u ANB-u, Lazović je bio načelnik Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, a afera oko njegovog prisustva na svadbi međunarodnog narko bosa Safeta Kalića nikada nije do kraja rasvijetljena.

Tada su, osim Lazovića i Ljubiše Mijatovića, takođe policijskog operativca, na svadbi usnimljeni i Ljubiša Buha „Čume“, nekadašnji vođa „surčinskog klana“, predstavnici „zemuskog klana“, ali i Darko Šarić, kome se u Srbiji i dalje sudi za šverc kokaina iz Južne Amerike. Iako je ANB tvrdio da je Lazović na svadbi po službenoj dužnosti, tadašnji direktor tajne policije Duško Marković odbio je da podatke o tome podijeli sa javnošću, pravdajući to službenom tajnom.

Lazovićevo ime je nedavno ponovo dospjelo u žižu javnosti nakon optužbi da je obezbijedio ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću koji se u Srbiji sumnjiče za teška krivična djela.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com