UŽIVO: Pravllović: DPS je stvorio Crnu Goru; Borozan: Joanikije nije ni za predsjednika mjesne zajednice

U toku je zasijedanje cetinjskog parlamenta na kojem se raspravlja o ustupanju Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

DEMOKRATE CETINJE BOJKOTUJU: Danas se u Skupštini Prijestonice odigrava nova predstava u režiji DPS-SDP-SD

Demokratska Crna Gora ne prisustvuje sjednici jer se kako su rekli radi o “novoj predstavi u režiji DPS-SDP-SD”

Pred početak sjednice, grupa građana ispred zgrade Skupštine opštine Cetinje vrijeđala je odbornika URA Slavka Jankovića.

Vikali si i na novinare koji su ih snimali i upućivali ih da, kako su kazali, snime izdajnike cetinjskog naroda.

Vlada Crne Gore juče je Cetinjski manastir upisala na državu, bez održava sjednice.

ODLUKA VLADE: Cetinjski manastir prepisala na državu

Na sjednici su pale teške i nebirane riječi i optužbe, pa i na račun mitroplita Joanikija.
Odbornik Nikola Borozan kazao je da mitropolit Joanikije nije “ni za predsjednika mjesne zajednice, a ne mitropolita”.

“Ne može biti dostojan onaj koji je spreman da dozvoli da padne krv da bi bio ustoličen. Cetinje prašta, ali i pamti, a Belveder će postati simbol naše slobode, a njihove sramote. Vraćanjem manastira CPC, Crna Gora se vraća sebi. U crkvama koje su gradili naši preci mi ne možemo ući – kazao je Borozan, dodajući da samo Crnogorci nemaju svoju crkvu.

Kako je kazao, ono što se desilo 4. i 5. septembra nije radio ni Sedmi bataljon.

Prozvao je URU da “šuruje sa SPC” i pozvao ih da “speru sa sebe miris tamjana”.

“Vaši partijski prvaci biće upamćeni kao pioni SPC. Zadnja je ura da reagujete, jer se prijeti kapelom na Lovćenu, prebrojavanje – kaže Borozan i poziva prvake URA da speru sa sebe miris tamjana.

“URA će uvijek štititi interese Crne Gore. Ja kao Cetinjanin, Crnogorac, vjernik CPC, nema normalnog čovjeka koji ne saosjeća sa svima koji su pretrpjeli suzavac. Ali sam srećan što su svi se vratili kućama. Ovaj grad je izgleda zaboravio puno toga. Vi ste 30 godina radili protiv CPC. Da nije bilo 30. avgusta ne bi ni danas o ovome pričali – kazao je odbornik URE Salvko Janković.

CETINJSKA IGRA PRIJESTOLA Briga za kulturno nasleđe ili zbijanje redova pred lokalne izbore?

Dodaje da kad je CPC postala partijska ćelija DPS-a kreću problemi.

“Žalim zbog 4. i 5. septembra. Taj dan je bio poraz svih nas”, kazao je Janković.

“Sjetite se 1919. godine i plača majki i danas se osjeća miris zgarišta. Imate li vi razuma, da ste drugi podnijeli biste ostavk”, kazao je Borislav Pravilović (DPS), uz konstataciju da je DPS stvorio Crnu Gori, što su njegove kolege ispratile aplauzom.

Pravilović kazao da na Belvederima i Adzića krivini nije bilo politike, nacionalizma i terorizma, već samo patriotizam. On kaže da je to dokaza da Crnogorci nisu samo pečurke poslije kiše, a Krivokapiću, Abazoviću i Bečiću se zahvaljuje za suzavce, šok-bombe…

Kazao je da manastir nije bio vlasništvo ni CPC, već države.

Poručio je “velikosrpski izrodima” da oni predlažu:

“Da priznaju crnogorsku državu, naciju i jezik, ne otimajte nam kulturu, priznajete našu svetu CPC i tenzije će pasti u roku od 24 sata”,  kazao je Pravilović.

Odborinik Milovan Janković poručio je potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću da mu se “mrtvi otac prevrće u grobu”, obratio se i premijeru Zdravku Krivokapiću.

“Takozvani predsjedniče Vlade, sram te bilo, Katunjani su te se odrekli davno jer su oni ginuli za CG, a ti srbuješ. Nisi priznao CPC, stidi se, a pozivaš se na Crnogorce. Tebi nema mjesta u CG, ni tebi, ni Dritanu”, kazao je Janković i dodao da ni ministru policije Sergeju Sekuloviću nije mjesto u Crnoj Gori.

“Nije kriva policija, da je srbijanski pop Joanikije trebao da odustane od Cetinja. Manastir je državni, cetinjski. Sve crkve su radili građani i sve su to crnogorske crkve. Greška je što Milo Đukanović 2006. nije rekao biće crnogorska crkva. Cetinjski manastir je manastir Cetinja, a u njemu moraju biti svi. Crnogorski vladika mora biti crnogorski, a ne srpski”, kazao je Janković.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com