Abazović održao predavanje na Beogradskoj otvorenoj školi: Izađimo iz kaveza mišljenja, regionu treba “Veliki dogovor” - Volim Podgoricu

Abazović održao predavanje na Beogradskoj otvorenoj školi: Izađimo iz kaveza mišljenja, regionu treba “Veliki dogovor”

“Region mnogo pati od prošlosti, pa su tako i dominantne priče političara vezane za temu prošlosti i međusobnog trvenja”, istakao je dr Dritan Abazović.

On je danas u okviru Beogradske otvorene škole održao predavanje na temu “Odnos etike i politike u savremenim demokratijama” za 25 najboljih studenata koji su polaznici programa Studije budućnosti. Predavanje je organizovano uoči promocije njegove autorske knjige u Beogradu.

“Izađimo iz kaveza mišljenja koji je uglavnom ispunjen nacionalizmom. Racionalno u nama dominira samo kada nema naboja jer kad ta komponenta zavlada u čovjeku onda gubimo razum. Zato je važno da stvari koje su racionalne utiču na našu ličnu emociju”, istakao je Abazović naglašavajući da regionu treba “Big deal” (Veliki dogovor) i pomirenje.

Abazović je naveo da region zaslužuje i treba da se mijenja na bolje, dodajući da nije pesimista, iako uočava faktore i fenomene koji mu se ne dopadaju. Kazao je da nije promijenio svoje mišljenje o političarima i nakon svog ulaska u političku arenu i da je zadržao notu samokritičnosti. Istakao je da mladi i obrazovani ljudi često idu linijom manjeg otpora i da se zboga toga stvara prostor za one koji to suštinski ne zaslužuju.

Citirao je svog profesora koji je govorio da obrazovanje dolazi od riječi obraz i naveo da je ono u bliskoj vezi sa etičkim normama koje pojedinci i društvo baštine.

“Globalno živimo regresiju etike. Čovječanstvo je imalo svoj industrijski i tehnološki razvoj, ali ga istom brzinom nije pratio etički razvoj društva u cjelini”, dodajući da je čovjek dualno biće koje ima materijalnu i duhovnu stranu. Treniramo da materijalno u nama bude veće i bolje, dok spiritualno se ne trudimo poboljšati i potiskujemo. Naša djela da budu u funkciji opšteg dobra, a kad je tako onda su i u funkciji ličnog dobra”, zaključio je Abazović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com