Amerika sprema nove sankcije Rusiji zbog Navaljnog

Sjedinjene Američke Države pripremaju novi paket sankcija Rusiji zbog situacije sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim koji služi zatvorsku kaznu, kazao je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost, Džejk Saliven.

Navaljni, najistaknutiji kritičar Kremlja, uhapšen je u januaru po povratku u Rusiju iz Njemačke gdje se liječio od trovanja za šta su on i njegove pristalice optužili Moskvu.

Savezna služba bezbjednosti (FSB) i Kremlj negirali su bilo kakvu ulogu u tome.

“Sankcionisali smo Rusiju zbog trovanja Navaljnog. Spremamo novi paket sankcija u ovom slučaju. Pokazali smo da nećemo uzmicati ni pred kojim pitanjem, pa ni kada je riječ o slučaju Navaljnog. Ovo je odgovor na ruske štetne aktivnosti”, rekao je Saliven.

Saliven je to najavio nekoliko dana nakon prvog susreta ruskog i američkog predsjednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena na samitu u Ženevi, koji su obojica opisali kao pragmatičan, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Putin je Bajdena okarakterisao kao konstruktivnog, iskusnog partnera i rekao da govore “istim jezikom”, ali je dodao da nije bilo prijateljstva, već pragmatičnog dijaloga o interesima njihove dvije zemlje.

Bajden je nakon sastanka prenio novinarima da je Putinu kazao da su Rusiji i SAD potrebna “neka osnovna pravila puta kojih se svi možemo pridržavati”.

“Uradio sam ono zbog čega sam došao”, rekao je Bajden.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com