Ana Barbosa dobila nagradu za najboljeg mladog naučnika na CSA konferenciji - Volim Podgoricu

Ana Barbosa dobila nagradu za najboljeg mladog naučnika na CSA konferenciji

Sa najboljom mladom naučnicom XVII Međunarodne naučne konferencije Crnogorske sportske akademije, Anom Barbosom, razgovarali smo o njenom nagrađenom radu kao i njenim akivnostima, mladog naučnika i istraživača, u doba pandemije.

Crnogorska sportska akademija organizovala je ovu konferenciju u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i drugim međunarodnim partnerima, kao i pod pokroviteljstvom tradicionalnih, ali i novih pokrovitelja.

Barbosa kaže da joj je ovo prvo učešće na konferenciji, za koju je priložila rad koji je povezan sa njenim istraživanjem u okviru doktorskih studija, a tiče se razvoja posebnog programa fizičkih aktivnosti i uticaj na zdravstveno stanje pacijenata sa dijabImageetesom 2.

Barbosa je do sada imala karijeru u bolnici, u oblasti medicinskog sestrinstva, s obzirom na to da su to bile njene osnovne studije, a kasnije je magistrirala na temi “Zdravstveno ponašanje i indeks tjelesne mase žena sa karcinomom dojke“

„S jedne strane, ja sam zdravstveni radnik i osjećam potrebu da pružim njegu; s druge strane, kao student doktorata za javno zdravstvo, osjećam odgovornost da na neki način doprinesem nauci i budem informisana. Sad kad je epidemija u našoj zemlji očito pod kontrolom, i ja se lako mogu vratiti svom istraživačkom radu”, kaže ona.

Za konferenciju Crnogorske sportske akademije “Sport, fizička aktivnost i zdravlje: savremene perspektive” ona kaže da mora da prizna da je to bila ključna tačka vraćanja njenom istraživačkom radu “Fudbalski hod za dijabetes tipa 2: nova strategija razvoja programa fizičkih aktivnosti”, dok se suočavala sa okolnostima izazvanim virusom COVID-19.

„Nagrada za najboljeg mladog istraživača će me svakako i te kako motivisati da nastavim rad na svom projektu, jer je to priznanje onoga što smo do sada učinili, u veoma konkurentnom okruženju i uz odlične radove drugih kolega”, kazala je Barbosa.

Ona je čestitala naučnim i organizacijskim odborima na održavanju Konferencije i pružanju podrške članovima.

„Radujem se sljedećoj konferenciji sa entuzijamom, s obzirom na to da se očekuje da će nova naučna saznanja o virusu COVID – 19 biti dostupna, kao i da će biti novih istraživanja o uticajima različitih fizičkih aktivnosti na različite aspekte zdravlja, metabolički, kognitivni, socijalni kvalitet života“, navodi Barbosa.

Konferencije poput ove su, dodaje, najbolji način da se povežu ljudi sličnih interesovanja na kojima mogu pokazati svoj rad, diskutovati o njemu, težiti poboljšanju i podijeliti iskustvo i znanje.

„Kako CSA konferencija ima širok spektar tema koje su vezane za sportske nauke, to je često povod za uvid i u druga polja naučnih istraživanja“, zaključuje ona.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com