ASK „uzela“ strankama i funkcionerima 103.000 evra zbog kršenja zakona

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) je tokom 2022. godine, nadležnim sudovima podnijela 1.556 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog kršenja antikorupcijskih zakona.

Kako su naveli iz te institucije, tokom prošle godine okončana su 1.043 postupka, uključujući i postupke po zahtjevima iz prethodnih godina i realizovane prekršajne naloge.

Tako su u 92,6 odsto slučajeva izrečene sankcije, pa su javni funkcioneri i stranke platile kazne u ukupnom iznosu od 103.590 evra.

” Zbog kršenja antikorupcijskih zakona, Agencija je u 2022. pokrenula 34 odsto više prekršajnih postupaka nego u 2021. godini, a znatno više i u odnosu na prethodne godine ” saopštili su iz ASK.

Izborna kampanja povećala broj pokrenutih postupaka

S obzirom da je izborna kampanja trajala gotovo tokom cijele 2022. godine, to je dovela i do više pokrenutih postupaka.

” Na rast broja pokrenutih prekršajnih postupaka uticao je i znatno veći broj postupaka zbog kršenja odredaba Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojih je za čak 67 odsto više u u odnosu na prethodnih pet godina rada ASK zbirno, na šta je posebno uticala činjenica da je izborna kampanja trajala gotovo tokom cijele 2022. godine ” naveli su iz ASK.

Među okončanim predmetima u 2022. godini je i 11 prekršajnih naloga iz prethodne godine, u kojima sudovi izrekli sedam opomena i tri novčane kazne u iznosu od 560 evra.

” Agencija u kontinuitetu realizuje preporuku eksperata Evropske komisije koja se odnosi na oduzimanje imovinske koristi stečene izvršenjem prekršaja. S tim u vezi, u zahtjevima za pokretanje prekršajnih postupaka koje dostavlja nadležnim sudovima za prekršaje, osim što zahtijeva osudu i kažnjavanje okrivljenog za izvršeni prekršaj, Agencija predlaže i oduzimanje imovinske koristi stečene izvršenjem prekršaja, što je najčešće praksa u postupcima zbog kršenja zakonskih ograničenja u vršenju javne funkcije ” naveli su iz ASK, nastavljajući:

“U toku 2022. godine, Agencija je u dva slučaja od nadležnih sudova za prekršaje zahtijevala oduzimanje imovinske koristi koja je stečena izvršenjem prekršaja, u oblasti ograničenja u vršenju javnih funkcija. U izvještajnom periodu, na osnovu zahtjeva Agencije, sud je u jednom predmetu iz 2021. godine, osim izrečene opomene, oduzeo imovinsku korist stečenu izvršenjem prekršaja u iznosu od 474,30 evra ” saopštili su iz ASK, a prenosi „Dan“.

Funkcionerima se ne može ući u trag

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) suočava se sa problemom čestih odlaganja ročišta, zbog nemogućnosti uručivanja poziva strankama, tačnije javnim funkcionerima.

Naime, pojedini funkcioneri ne dostavljaju precizne adresa u izvještajima o prihodima i imovini, ne prijavljuju promjena adresa u MUP-u, što onemogućava efikasno okončanje postupaka.

To uzrokuje dodatne troškove i za sud i za Agenciju.

Službenici Agencije, zastupajući predmete iz oblasti rada ASK-a, tokom 2022. godine pristupili su na 543 ročišta pred nadležnim sudovima za prekršaje u Crnoj Gori.

loading...
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com