Bajden poziva na ujedinjenje Gaze i Zapadne obale, Netanjahu odbija - Volim Podgoricu

Bajden poziva na ujedinjenje Gaze i Zapadne obale, Netanjahu odbija

Predsjednik SAD Džozef Bajden pozvao je na ponovno ujedinjenje Zapadne obale i Pojasa Gaze u budućnosti pod „revitalizovanom Palestinskom upravom“ i zaprijetio sankcijama protiv jevrejskih naseljenika „ekstremista“ koji napadaju Palestince na Zapadnoj obali.

On je u autorskom članku objavljenom u Vašington postu napisao da bi dvije palestinske teritorije trebalo da se ujedine po istom „strukturom upravljanja“ kada Hamas bude protjeran iz Gaze, kojom vlada od 2007, nakon izraelske vojne operacije.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ocijenio je kasno sinoć na konferenciji za novinare da “Palestinska uprava u trenutnom obliku nije sposobna da preuzme odgovornost za Gazu“.

“Ne možemo imati civilnu upravu koja podržava, ohrabruje terorizam, finansira terorizam i uči terorizmu”, rekao je Netanjahu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji vlada autonomnim područjima Zapadne obale, početkom novembra je povratak Palestinske uprave u Pojas Gaze povezao sa političkim rješenjem koje takođe uključuje okupiranu Zapadnu obalu i istočni Jerusalim.

“Pojas Gaze je sastavni dio države Palestine, mi ćemo preuzeti svoje punu odgovornost u okviru sveobuhvatnog političkog rješenja za Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Pojas Gaze”, rekao je Abas na sastanku u svom sjedištu u Ramali sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

U članku je Bajden takođe zaprijetio da će se zabraniti izdavanje viza „ekstremistima koji napadaju civile na Zapadnoj obali“, ocijenivši da „nasilje ekstremista mora da prestane i oni koji počine to nasilje moraju da odgovaraju“.

“Rješenje (po modelu) dvije države je jedini način da se osigura dugoročna bezbjednost izraelskog i palestinskog naroda. Danas se ta perspektiva čini daljom nego ikad,ali je aktuelna kriza čini potrebnijom nego ikad”, ocijenio je Bajden.

Dodao je: “Da bi se to postiglo biće potrebno da Izraelci i Palestinci preuzmu obaveze kao i SAD i naši partneri i saveznici. Rad na tome mora početi sada. Gaza ne smije nikada ponovo biti korišćena kao baza za terorizam i ne smije biti prisilnog raseljavanja Palestinaca iz Gaze, ni ponovne okupacije, ni opsade ili blokade i smanjenja teritorije”.

Predsjednik SAD je takođe ponovio da se protivi prekidu vatre u Pojasu Gaze „sve dok se Hamas drži ideologije razaranja, prekid vatre neće donijeti mir”, napisao je Bajden.

“Za članove Hamasa svaki prekid vatre obezbjeđuje vrijeme da obnovi zalihe raketa, razmjesti borce i počne masakr, napadajući ponovo nevine civile”, smatra američki predsjednik.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com