BERIŠA: 15 odsto sredstava koje partije dobijaju iz državnog budžeta usmjeriti u Fond za specijalizaciju i usavršavanje studenata - Volim Podgoricu

BERIŠA: 15 odsto sredstava koje partije dobijaju iz državnog budžeta usmjeriti u Fond za specijalizaciju i usavršavanje studenata

Na inicijativu organizacije mladih, Preokret se javno obavezuje da će mjesečno izdvajati po 15 odsto od sredstava koje bude ostvarivao iz budžeta tokom cijelog trajanja budućeg saziva parlamenta. Ujedno, Preokret će uputiti poziv svim listama da se priključe ovoj inicijativi i time u četvorogrodišnjem mandatu omoguće studiranje i usavrašavanja za oko 200 studenata koji iz određenog razloga ne mogu doći do tih sredstava – a po definisanim kriterijumima, saopštio je Anes Beriša, kandidat za poslanika liste Preokret za sigurnu Crnu Goru – Srđan Perić.

Na ovaj način bi se, dodaje, akumuliralo oko tri miliona eura koji bi se koristili za potrebe razvoja studentskih progama.

“Ova aktivnost bi se ostvarivala na način što bi novac bio uplaćivan na namjenski formiran podračun Ministarstva nauke Crne Gore, a isto bi bilo u obavezi da makar jednom godišnje podnese izvještaj Odboru za nauku, prosvjetu,kulturu i sport Skupštine Crne Gore o načinu potrošnje ovih sredstava” kazao je Beriša.

Takođe, ističe, realizacijom ove ideje od strane svih partija bi se ostvarilo djelimično preusmjeravanje budžetskih sredstava koje dobijaju stranke i koalicije na mjesto gdje su dugoročno potrebnija – usavršavanje studenata.

“U toku novog saziva parlamenta bi se pristupilo namjenskom formiranju Fonda za specijalizaciju i usavršavanje studenata kojim po bilo kom osnovu fale sredstva da nastave svoje studiranje i usavrašavanja, a po definisanim kriterijuma”, rekao je Beriša.

“Na ovaj način bi oko 200 mladih ljudi u tom periodu moglo ostvariti lični, koji bi ujedno bio i benefit sistema, jer bi se slala snažna poruka da se politička scena samokoriguje i da je spremna da vrši odricanja radi dugoročnog napretka države”, zaključio je on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com