BEZ KOVID PASOŠA NI ZA HLJEB: Evo gdje sve ne možete ući bez potvrde da ste vakcinisani (VIDEO)

Od 9. oktobra, kovid potvrda će biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih

Donošenjem mjere kojom se nameće obaveza vlasnika, korisnika i upravljača tržnih i poslovnih centara i poslovnih zagrada u okviru kojih posluje više od tri privredna subjekta, kao i onih objekata koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 m2, da ne dozvole ulazak licima koja ne posjeduju jedan od propisana četiri uslova, i da odrede lica koja će vršiti kontrolu i biti odgovorna za poštovanje ove mjere, želi se postići isto tretiranje većih objekata u okviru kojih može doći do transmisije koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iste mjere za tržne i poslovne centre 

“Naime, u Crnoj Gori postoje određeni poslovni centri/zgrade koji, po svojoj organizaciji poslovanja, u potpunosti odgovaraju tržnim centrima, ali su registrovani kao poslovni centri/poslovne zgrade zbog čega su upravo takvi centri obuhvaćeni ovim mjerama. Dakle, to su oni poslovni centri/poslovne zgrade koji imaju zajednički ulaz i zajedničke površine u okviru kojih posluje više od tri privredna subjekta. Jasno je da upravo u takvim objektima može doći do širenja korona virusa usljed prisustva broja potrošača/korisnika usluga”, navodi se u saopštenju.

Poslovni centri/zgrade koje su izuzeti iz važećih mjera su oni u okviru kojih posluje više od tri privredna subjekta, ali svaki ima svoj poseban ulaz, pod uslovom da površina takvih subjekata nije veća od 1.000 m2.

Za sada nema zabrane za javne ustanove i državne organe ali je i to moguće u skoroj budućnosti.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić je kazao da je razlog tome činjnica da je, kako tvrdi, javni sektor više vakcinisan nego privatni,

Vlada je danas saopštila nove epidemiološke mjere, koje će biti na snazi od 25. septembra do 8. oktobra.

Nacionalna digitalna kovid potvrda izdaje se odmah poslije primanja druge doze vakcine i od toga trenutka će biti validna, odnosno – više ne mora da se čeka 14 dana od kompletne vakcinacije, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna kovid potvrda je uslov i za ulazak u: poslovne centre; poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta; objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 metara kvadratnih.

Vlasnici tih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje tih mjera.

Broj prisutnih osoba na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju Nacionalnu digitalnu potvrdu.

Nacionalna digitalna kovid potvrda je validna samo ukoliko osoba ispunjava jedan od propisanih uslova: da je u cjelosti vakcinisana, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; da osoba posjeduje negativan PCR test na Kovid-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana; ili da posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Bez kovid pasoša ni za hljeb

Galić je najavio da će za 14 dana, odnosno od 9. oktobra, Nacionalna digitalna kovid potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih.

V.M.

PROČITAJTE I OVO

Čelanović: Nove mjere diskriminatorne, gdje ste bili ljetos?

Norveška od sjutra ukida sve mjere protiv korone

UŽIVO GALIĆ: S kovid potvrdama i u poslovne zgrade, trgovine, na svadbama i proslavama do 50 osoba, od 9. oktobra potvrda uslov i za mega i hipermarkete

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com