BLIŽI POVRATKU NA KRIM: Ukrajinski specijalci preoteli naftne platforme u Crnom moru (VIDEO) - Volim Podgoricu

BLIŽI POVRATKU NA KRIM: Ukrajinski specijalci preoteli naftne platforme u Crnom moru (VIDEO)

Ukrajinske specijalne snage povratile su platforme za bušenje na moru koje je Rusija držala od 2015. godine u “jedinstvenoj operaciji” koja bi mogla da znači pokušaj ponovnog preuzimanja kontrole nad Crnim morem.

Vojna obavještajna služba (GUR) objavila je u ponedjeljak snimak na kome se vidi kako ukrajinske snage postavljaju zastavu Ukrajine na platformi koje su poznate kao “Tornjevi Bojka”.

Naftne i plinske platforme na sjeverozapadu Crnog mora bile su pod kontrolom Rusije od aneksije Krimskog poluostrva.

“Moskva ih je koristila kako bi uspostavila vojnu kontrolu nad vodama uz južnu obalu Ukrajine od početka sveobuhvatne invazije”, naveo je GUR u objavi na društvenim mrežama.

Preuzimanje platformi je najnoviji napad na oblast Krima od strane ukrajinskih specijalnih snaga ili flota bespilotnih letjelica. Britanski vojni zvaničnici su prošlog meseca rekli da bi tornjevi mogli da posluže kao prednje baze za raspoređivanje odnosno mjesta za slijetanje helikoptera i postavljanje raketnih sistema dugog dometa.

Nije poznato koliko je ukrajinskim snagama trebalo da povrate kontrolu nad postrojenjima, ali se vjeruje da je operacija dio dugoročnih napora da se degradiraju ruske snage u Crnom moru.

“Za Ukrajinu je ponovno preuzimanje kontrole nad “Tornjevima Bojka” bilo od strateške važnosti i kao rezultat toga Rusija je izgubila mogućnost da ih koristi u vojne svrhe. Rusiji je uskraćena mogućnost da u potpunosti kontroliše vode Crnog mora, a to Ukrajinu čini mnogo koraka bliže povratku Krima” navodi GUR u video snimku, prenosi Jutarnji.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com