Bogdanović na Savjetu Socijalističke internacionale: DPS djeluje kao državno odgovorna opozicija - Volim Podgoricu

Bogdanović na Savjetu Socijalističke internacionale: DPS djeluje kao državno odgovorna opozicija

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović učestvovao je na Savjetu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu.

Bogdanović je govorio na temu izazova u očuvanju međunarodnog mira, u okviru čega je poseban fokus napravio na aktuelne procese na Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori.

Pred brojnim predstavnicima i delegatima Savjeta Socijalističke internacionale, kojim je predsjedavao Pedro Sančez, predsjednik SI i španski premijer, Bogdanović je upoznao sa okolnostima u regionu, i u Crnoj Gori koja je u prethodnom periodu bila na udaru uticaja autoritativnih režima trećih strana koje su diktirale institucionalni i politički kurs u Crnoj Gori.

Dodajući da je Demokratska partija socijalista u prethodnom periodu djelovala i djeluje kao državno odgovorna opozicija, braneći sa nezavidne pozicije vrijednosti i dostignuća savremene Crne Gore, Bogdanović je ukazao na značaj kontinuirane pažnje međunarodnih partnera, posebno u kontekstu geopolitičkih previranja.

“Danas smo svi svjedoci da je strategija Putina da destabilizuje proces evropeizacije Zapadnog Balakana, između ostalog kroz lažne vijesti, dezinformisanje i uticaj na izborne procese kroz finansiranje svojih proksija. Svi moramo biti oprezni zbog toga a pitanje evropske perspektive država Zapadnog Balkana mora biti u fokusu svih aktera”, ocjenio je Bogdanović i dodao da partije koje baštine socijaldemokratske vrijednosti moraju ostati odlučne u odbrani građanske, inkluzivne, multietničke i evropske demokratije.

Na marginama Savjeta Bogdanović je u odvojenim susretima razgovarao sa predsjednikom Pedrom Sančezom, Eerom Heinaluomom počasnim predsjednikom SI, Franciskom Andreom, internacionalnim sekretarom Socijalističke partije Portugala i potpredsjednikom Partije evropskih socijalista, Lisom Gasi, zamjenicom ministra vanjskih poslova Kosova, Jan Sulon, predsjednikom Partije evropskih socijalnih demokrata Moldavije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com