BOJANIĆ: Ne pada nam na pamet da zatvaramo TE Pljevlja

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić poručio je da nikome ne pada na pamet gašenje TE Pljevlja, ali da nemaju garancije da će uz ekološku rekonstrukciju dobiti željeno.

Bojanić u emisiji “Okvir”, na Televiziji Crne Gore (TVCG), saopštio i da neće kočiti rekonstrukciju Vlade, ali da smatra da taj resor treba proširiti, prenosti RTCG

Na osnovu dosadašnjih istraživanja, Bojanić je rekao da su veliki optimisti da će se u januaru pronaći nafte.

Politička podrška, svi razgovori koji se vode, nadam se da su u funkciji toga.  Volio bih da oni koji razmišljaju o Ministarstvu kapitanih investicija razmisle šta to vodi u tehničkom smislu, da se ta ministarstva reorganizuju, pa organizuju… Mi još nijesmo doveli do kraja proces vezan za unutrašnje stvari. Ali ako je to mjera nove politike, nije nikakav problem”, kazao je Bojanić i dodao da ne učestvuje u razgovorima o rekonstrukciji Vlade.

Veličina ministarstva, smatra ministar, nije u direktnoj vezi sa efikasnošću.

“Neću kočiti rekonstrukciju, MKI treba da bude veće. S obzirom na to da su ekonomija i ekologija povezane, treba da budu zajedno, takođe saobraćaj i prostorno planiranje, možda da proširimo Ministarstvo…”

Sudbina TE Pljevlja

Što se tiče MKI, pa i Vlade, činimo sve da nađemo najoptimalnije rješenje kako bismo riješili pitanje TE Pljevlja, saopštio je Bojanić u “Okviru”.

“Crni scenario se sigurno neće desiti, mi smo ušli u pregovore, novi menadžement je ušao u razgovore sa dobitnikom tendera. Ekološka rekonstrukcija nije takva kako se predstavljalo, nije to samo 54 miliona, trebalo bi uložiti dodatna sredstva i dosta je nepoznanica ostalo”, kazao je ministar.

Ekološkom rekonstrukcijom i uz ulaganje, dodaje Bojanić, neće biti, uz sigurnost, urađeno ono kako je planirano.

“Nemamo garanciju od izvođača, vode se razgovori da vidimo šta ćemo dobiti sa ulaganjem dodatnih para. Nemojmo da se udvaramo biračima iz Pljevalja i uvlačimo u TE u dnevno-političke svrhe. MKI radi jedan vrlo odgovoran i ozbiljan posao”, navodi on i dodaje da su u stalnoj komunikaciji sa menadžmentom EPCG.

Mi imamo jednu TE, ona radi ili ne radi, ne možemo da je gasimo pomalo…

Što se tiče TE, ministar ističe da ona sa 40 odsto učestvuje u proizvodnji energije u Crnoj Gori i da je jedini stabilan izvor energije.

“Nismo mi toliko neznaveni ili ne znam kakvi, ne pada nikome na pamet da gasi TE”, poručio je Bojanić.

Istakao je da se mora naći privremeno rješenje, dok se ne razviju obnovljivi izvori energije, koji bi dali stailnost kakvu, ocjenjuje ministar, sada nemamo.

“Mi imamo jednu TE, ona radi ili ne radi, ne možemo da je gasimo pomalo…”

Dodao je da MKI pravi komisiju sa stručnjacima, kako bi se došlo do rješenja.

Na pitanje da prokomentariše izjave direktora EPCG, Nikole Rovčanina, da će, ukoliko bi se ugasila Termoelektrana Pljevlja (TEP), Crna Gora za uvoz električne energije morati da plaća preko 100 miliona godišnje, Bojanić kaže:

“Kako Rovčanin to zna, a ne zna odbor direktora. Kako zna da će trebati samo 54 miliona i da ćemo u narednih deset godina da platimo milijadu za struju. Nijesam siguran da on to baš zna, mislim da je to više dodvoravanje biračima i ubiranje nekih političkih poena. Ko treba da da informaciju je struka. Nije baš od te struke Nikola Rovčanin. Otvoreno kažem da je izbor izvršnog direktora EPCG nije bio izvršen na osnovu konkursa, iako je to bio stav MKI.”

Komentarišući stav lidera PzP-a Nebojše Medojevića, da TE Pljevlja treba zatvoriti uz socijalni program, a da se Rudnik uglja sačuva i pokuša da nađe posao sa Elektroprivredom Srbije, ministar navodi:

“MKI ne donosi odluku, mi donosimo predlog, Vlada će to da razmotri i da da instrukciju odboru direktora. Apsolutno nam je najveća briga – obezbijediti stabilnost energetskog sistema Crne Gore i radna mjesta radnicima.”

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com