BORBA PROTIV UZURPATORA ILI PREDSTAVA ZA JAVNOST Vujisić: Kad su otišli novinari, završena je i “demontaža” nelegalnih objekata - Volim Podgoricu

BORBA PROTIV UZURPATORA ILI PREDSTAVA ZA JAVNOST Vujisić: Kad su otišli novinari, završena je i “demontaža” nelegalnih objekata

I nakon poslednjih "akcija", ostaje gorak ukus da se radi o "predstavama" za javnost, ili, pak, nemoći države da zaštiti državnu imovinu i građane i spriječi najgori mogući scenario - da već nastupajućeg ljeta crnogorsko primorje, usred turističke sezone, ostane - bez vode

Iako je juče trebalo da bude izvršeno Rješenje o rušenju nelegalnog postrojenja za proizvodnju betona Cijevne komerc, akcija je nakon odlaska medija i aktivista završena demontažom par elektromotora i lima sa obližnje hale. Isti se mogu vratiti za par sati ako se ne izvrši ostatak uklanjanja postrojenja.
Ovo je, po riječima građanskog aktiviste i novinara Vuka Vujisića, epilog jučerašnje akcije građevinske inspekcije.
Vujisić je pitao zbog čega su ostavljeni nelegalni objekti.
“Zbog čega se nije išlo u demontažu i zbog čega su ostavljeni nelegalni objekti je pitanje za Građevinsku inspekciju i nadležne službe.

Obala koju vidite je državna imovina i pomenuta firma nije trebala da bude na istoj, što znači da je državna imovina bespravno uzurpirana duži period što je krivično djelo nakon svih upozorenja. Zašto se firme štede i zašto službenici neće odlučnije da sprovedu zakone koji su na strani države i javnosti”, naveo je Vujisić na svom
On kaže da se ovom akcijom “ne možemo hvaliti već se možemo samo pitati zašto ista nije rezultirala ciljem i ko je naredio povlačenje izvršnih organa”.
Vuk Vujisić
Najavljenom rušenju nelegalnih objekata Cijevna komerca, firme koja je u vlasništvu biznismena Danila Petrovića, prisustvovali su novinari, ali ne i predstavnici državnih organa, izuzev direktora UO Regionalnog vodovoda Zorana Lakušića koji u kontinuitetu upozorava na katastrofalne posljedice koje eksploatacije šljunka iz Morače ima na izvorište Boljesestre.
Premijer Dritan Abazović kazao je juče da je “država odlučno krenula u rješavanje problema nelegalne eksploatacije šljunka sa državnih parcela”.

“Vlada pruža podršku svim državnim institucijama da se obračunaju sa nelegalnom eksploatacijom pijeska i šljunka iz korita rijeka, i mjere koje su preduzete treba da se nastave u odnosu na sve ostale lokalitete na kojima se vrši nelegalna eksploatacija”, kazao je Abazović.

Dodao je da svako postrojenje treba da se ukloni i da se sruši, “i tu nema kompromisa”.
Sličnu poruku imala je i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković.
“Država je apsolutno spremna da zaštiti prirodu i prostor. Oni koji su godinama pokušavali da nekim pravnim i drugim manevrima na neki način izigraju državu ili sistem, treba da znaju da ćemo tome stati na kraj. Svi koji budu sprovodili nelegalne aktivnosti, će u tome biti spriječeni i privedeni pravdi, poručila je Novaković Đurović
.

Abazović je ukazao “da to što se radi u okolini Podgorice direktno ugrožava vodosnabdijevanje primorja, i građani treba da znaju ime i prezime svakog lica koje dovodi u rizik vodosnabdijevanje”.

“Ne možem da dozvolimo da zbog male grupe ljudi koji ostvaruju dobit dovedemo u poitanje opstanak ne samo turističke privrede nego i opstanak naših građana na jugu države”, poručio je Abazović.

“Mislim da je vrijeme da rukovođenje Operativnog tima za borbu protiv nelegalne eksploatacije preuzmu premijer Dritan Abazović i ministarFilip Adžići time daju dodatnu težinu i pokažu odgovornost da postoji šansa da se ovo završi za vrijeme ove Vlade”, poručio je Vujisić.

On je ranije juče, dok je trajala “akcija rušenja” kazao da “ovo nije jedino rješenje koje je izdato, ali došli su samo na ovu lokaciju da izvrše demontiranje”.
“Ako želimo da radimo pošteno, onda bi trebalo svaku firmu i sve objekte koje se nalaze na državnoj imovini ukoniti”, kazao je Vujisić.
Bez odgovora su i dalje pitanja zbog čega nadležne institucije u Crnoj Gori, jednostavno, ne uklone sve nelegalne objekte a one koji ne poštuju inspekcijske naloge ne procesuiraju u skladu sa zakonom, i na taj način pokažu da je država jača od interesa povlaštenih pojedinaca.
Podsjetimo da je “beskompromisan obračun” sa uzurpatorima državne imovine najavljivao još bivši premijer Zdravko Krivokapić i njegova vlada, ali od tada do danas malo, ili gotovo ništa nije urađeno.
I nakon poslednjih “akcija”, ostaje gorak ukus da se radi o “predstavama” za javnost, ili, pak, nemoći države da zaštiti državnu imovinu i građane i spriječi najgori mogući scenario – da već nastupajućeg ljeta crnogorsko primorje, usred turističke sezone, ostane – bez vode.
V.M.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com