BOŠNJAK: Ako ne bude dogovora, predložiću da izvlačimo kandidate za sudije

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak saopštila je da će, ukoliko ne dođe do dogovora, predložiti da se kandidati za četiri sudije Ustavnog suda izvlače.

Ona je kazala da će predložiti da se dođe do liste od 12 kandidata za sudije Ustavnog suda koji su svima prihvatljivi.

“Prvo, da se izaberu sve četiri sudije. Drugo, da bude izabran najmanje jedan predstavnik manje brojnih naroda i najmanje jedna žena. Predložiću da dođemo do liste od 12 do 15 kandidata, i da se onda od troje njih bira jedno. Ako ne bi došli do dogovora ko će to biti, mi ćemo, naš poslanički klub, na Kolegijumu (predsjednice Skupštine) predložiti da se izvlače kandidati. I patrijarh se bira iz tri izvlačenja, i to nije neozbiljno. Da li će kolege to prihvatiti – to je izlazno rješenje ako ne bude dogovora. Ozbiljne su najave EU da će biti blokade pregovora, i svi su svjesni ozbiljnosti situacije”, kazala je potpredsjednica Bošnjak na pres-konferenciji u parlamentu nakon sjednice Kolegijuma.

Ona je navela da sjednica parlamenta na kojoj bi se birale sudije ne može biti zakazana prije nego što Ustavni odbor utvrdi listu kandidata.

Na pitanje kakav je njen stav o predloženim izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, kojima je predviđeno da v. d. mandat vrhovnog državnog tužioca (VDT) može trajati do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu, Bošnjak je odgovorila da ne podržava to rješenje.

“Nisam vidjela predložene izmjene, ali ovo što sam pročitala u medijima je neprihvatljivo jer bi došli do toga da neko bude u v. d. stanju duže nego u regularnom mandatu. Zadovoljni smo radom v. d. VDT-a Maje Jovanović, ali to ne znači da prema nekom pojedincu treba mijenjati zakon. Treba tražiti nešto bolje, ali i dogovor svih nas o Sudskom savjetu i VDT-u”, poručila je.

loading...
loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com