Bošnjak: Većina novoizabranih direktora domova zdravlja kadrovi DPS-a

Kako Crna Gora ima najgori zdravstveni sistem u Evropi, Ministarstvo zdravlja je bilo prilično zauzeto, ali ne radeći na poboljšanju zdravstvenog sistema, već pazeći da se na mjestima direktora zdravstvenih ustanova širom Crne Gore slučajno ne izabere neko ko nije partijski podoban, kazala je poslanica Demokratskog fronta DF Branka Bošnjak.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt imenovao je direktore 15 domova zdravlja, pet opštih i dvije Specijalne bolnice i Zavoda za transfuziju krvi.

“Ministarstvo je u svom saopštenju navelo da se izboru kandidata za imenovanje direktora ovih ustanova pristupilo vrlo odgovorno, ali ono što su zaboravili da napomenu jeste da su vrlo odgovorno pristupili zapošljavanju DPS kadra. Sada je već svima poznato da su od 24 novoizabrana direktora, 18 iz redova DPS-a, neki od njih su članovi Glavnog i Opštinskih odbora, neki odbornici, a pojedini su čak bili i na poslaničkim listama”, kazala je Bošnjakk.

Konkurs za izbor direktora objavljen 6. februara i, kako navodi Bošnjak, prema nezvaničnim informacijama, prijavio se veliki broj kandidata, a na razgovor su pozvani samo pojedini.

“Na osnovu čega i po kom kriterijumu je od velikog broja kandidata, na razgovor pozvano samo njih nekoliko, jer pouzdano znam da su neki kandidati koji nijesu pozvani na razgovor, ispunjavali sve navedene stručne kriterijume. Da li Ministarstvo zdravlja može dati na uvid crnogorskoj javnosti tačan broj prijavljenih kandidata po zdravstvenim ustanovama, i ko su članovi formirane Komisije koja je provjeravala pristigle prijave i priloženu dokumentaciju kandidata”, upitala je Bošnjak.

Ona je upitala kako  je moguće da je većini  izabranih direktora ovo već treći ili četvrti mandat na mjestima direktora istih zdravstvenih ustanova.

“U Članu  74 novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti stoji da se direktor zdravstvene ustanove imenuje na period od 4 godine., te da isto lice moze biti direktor

zdravstvene ustanove najvise dva puta, dok je u starom Zakonu (član 63) navedeno da se

Direktor zdravstvene ustanove bira , odnosno imenuje na period od 4 godine, najvise dva

puta uzastopno, pa nije jasno na koji Zakon se Ministarstvo poziva, ili ovaj Zakon ne važi kada je u pitanju zapošljavanje DPS kadra”, objasnila je ona.

Bošnjak podsjeća da je u saopštenju Ministarstva naglašeno da su stručne, profesionalne i moralne osobine prijavljenih kandidata, sa najboljim programom rada i razvoja zdravstvene ustanove, u interesu građana, bili odlučujući kriterijumi za izbor direktora zdravstvenih ustanova i odluku ministra, saglasno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

“Možda bi  neko u ovo i povjerovao, ako bi zanemario “slučajnost” da je preko 90 posto novo (staro) izabranih direktora iz redova DPS-a, a kako se izbori bliže ,  neko bi isto tako “slučajno” mogao pomisliti da se Ministarstvo pri zapošljavanju vodilo aferom “Snimak”, a svima je jasno šta to znači. Ono što su zaboravili da navedu u Ministarstvu, a što će možda u budućnosti služiti ljekarima koji bi željeli da se prijave na ovakve ili slične konkurse, i rade najhumaniji posao, je da je pored Hipokratove zakletve, moraju  položiti  zakletvu i DPS-u”, istakla je Bošnjak.

loading...

2 komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button