ČARAPIĆ: Od 1. januara minimalna penzija 450 eura, ostalima povećanje možda za godinu - Volim Podgoricu

ČARAPIĆ: Od 1. januara minimalna penzija 450 eura, ostalima povećanje možda za godinu

Od prvog januara minimalna penzija iznosiće 450 eura. Taj rast obuhvataće samo one koji sada primaju manje od tog iznosa, dok ostale penzije neće biti uvećane prije usvajanja Programa Evropa sad 2, što se očekuje za godinu.

Nedoumice koje su se pojavile u javnosti nakon što je premijer najavio povećanje minimane penzije uklonio je poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić u emisiji Okvir.

Na konstataciju novinara u emisiji Okvir da će biti povećana minimalna ali ne i ostalim korisinicima linearno što će dovesti do toga da neko s 40 godina staža koji je uplaćivao više novca dobije istu penziju kao onaj s 15 poslanik Čarapić je kazao: “Mislim da to nije diskriminacija jer je mnogo veća diskriminacija da neko krepava od gladi s 300 eura”.

Na konstataciju da neće biti linearnog povećanja osim zakonom regulisanog a tiče se usklađivanja u odnosu na rast cijena i prosječne plate.

“U prvoj godini ne, kasnije je moguće. To zavisi od politika vlade”, kazao je Čarapić.

Ostalim penzionerima povećanja neće biti prije usvajanja Programa Evropa sad 2, što se očekuje za godinu.

“Prvo moramo ići na taj korak da bi sačuvali njihov standard da ne bi bila najuogrženija socijalna kategorija. Što se tiče minimalne penzije to je uvođenje koncepta razdvajanja zarađenog i socijalnog dijela penzije. Taj socijalni dio penzije, ako je minimalna stopa 10,  ako je nekome penzija 300 eura razlika će biti 150. Naravno linerano praćenje pezija je redovna politika koja prati rast minimalne zarade”, objasnio je Čarapić.

Da izostanak linearnog povećanja penzija od prvog januara predstavlja diskriminaciju smatraju u Građanskom pokretu URA.

“Treba da bude minimalna penzija 450 eura ali ne možemo neke ljude koji su plaćali doprinose izjednačiti s nekim ko nije. Ako idemo na povećanje minimalne penzije što podržavam mora ići linearno povećanje svih penzija koje će pratiti taj nivo povećanja od minimalno 30 odsto”, kazao je Konatar.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com