Crna Gora na putu za članstvo u Evropskoj mreži za migracije

Delegacija Crne Gore ugostila je prethodne sedmice predstavnike Evropske komisije i Evropske mreže za migracije (EMN) u Podgorici. Sastanak je bio prilika da predstavnici Crne Gore saznaju više o ovoj mreži i njenom radu, te da goste upoznaju sa stanjem u sistemu azila i migracija u našoj zemlji. Razlog tome je namjera Crne Gore, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova da se pridruži Evropskoj mreži za migracije, u svojstvu posmatrača, saopšteno je iz MUP-a.

Šefica Radne grupe za pregovaračko poglavlje 24 – Pravda sloboda i bezbjednost, Majda Adžović je istakla da oblasti migracija i azila ostaju među prioritetima u radu Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih nadležnih crnogorskih institucija, naročito u kontekstu njihovog značaja za napredak u pregovorima u poglavlju 24.

Generalni direktor Direktorata za evropske poslove, međunarodnu saradnju i programe podrške MUP-a Sergej Mučalica istakao je da rana integracija zemlje kandidata u projekte od značaja na nivou Evropske unije predstavlja i jednu od preporuka Nove metodologije pregovora, te da Crna Gora želi da pokaže spremnost za preuzimanje uloge posmatrača u okviru Evropske mreže za migracije.

“Pitanje migranata iziskuje zajednički odgovor, sistemski pristup u suočavanju sa izazovima i prijetnjama, a buduće partnerstvo u okviru EMN biće još jedan korak naprijed u stvaranju sigurnijeg ambijenta na Zapadnom Balkanu, posebno kada je u pitanju efikasnija kontrola migratornih kretanja”, zaključio je Dragan Klikovac, pomoćnik direktora Uprave policije za graničnu policiju na otvaranju misije.

Ivet Tarida Soler (Ivette Tarrida Soler), predstavnica Generalnog direktorata Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove (DG HOME), istakla je da Komisija poštuje snažnu želju crnogorskih institucija za učešćem u radu Evropske mreže za migracije (EMN).

Prenijela je očekivanje da će diskusija biti konstruktivna i sadržajna i naglasila da se EMN razlikuje u odnosu na razne druge inicijative Evropske unije, imajući u vidu da se najviše bazira na zajedničkoj razmjeni podataka i informacija među članicama.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com