Crna Gora podržala sankcija šefu iranske Revolucionarne garde - Volim Podgoricu

Crna Gora podržala sankcija šefu iranske Revolucionarne garde

Crna Gora podržala je odluku Savjeta Evropske unije da se zbog upotrebe iranskih dronova u Ukrajini od strane ruske vojske uvedu sankcije komandantu Islamske revolucionarne garde Salamiju Hoseiniju i komandantu vazdušnih snaga te obavještajne agencije Amiru Aliju Hajizadehu.

Takođe, na listi sankcija su i Vazdušne snage Islamske revolucionarne garde, kao i kompanija “Qods Aviation Industries”, koja dizajnira i proizvodi bespilotne letjelice.

Sa odlukom Savjeta EU, osim Crne Gore, usaglasile su se i zemlje kandidatkinje za članstvoi u EU Sjeverna Makedonija, Albanija i Ukrajina, potencijalna zemlja kandidatkinja Bosna i Hercegovina te i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška i članice Evropskog ekonomskog prostora.

“Navedene zemlje osiguraće usklađenost svojih nacionalnih politika s tom odlukom Savjeta EU. Europska unija prima na znanje da su preuzele tu obavezu i izražava svoje zadovoljstvo”, saopštio je visoki predstavnik EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

U odluci Savjeta EU se navodi da je Unija i dalje nepokolebljiva u svojoj podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, a da iranski režim pruža vojnu podršku ničim izazvanom i neopravdanom agresivnom ratu Rusije protiv Ukrajine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com