CRNOGORCI ODALI POČAST VELIKOM NAUČNIKU: Nova vrsta na Zemlji dobila ime u spomen na Milutina Milankovića - Volim Podgoricu

CRNOGORCI ODALI POČAST VELIKOM NAUČNIKU: Nova vrsta na Zemlji dobila ime u spomen na Milutina Milankovića

PODGORICA – U čast naučnika Milutina Milankovića i njegove teorije o klimatskim promjenama, nova vrsta vodene grinje iz mediteranskog dijela Crne Gore, koja naseljava potoke koji presušuju tokom jednog djela godine, dobila je ime Mideopsisi milankovici.

Kako je pojasnio profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta Crne Gore, dr Vladimir Pešić ta vrsta naseljava takozvane intermitentne potoke, odnosno potoke koji presušuju jedan dio godine, obično u toku ljeta.

Kao posledica klimatskih promjena broj takvih staništa se svake godine povećava i potoci koji presušuju čine sve veći dio riječnih mreža posebno u Mediteranu.

Riječ je o vrsti koja je već milionima godina preživjela u malim mediteranskim potocima koje naseljava, naveo je profesor Pešić i dodao da to znači da je dobro prilagođena na klimatske promjene.

Međutim, kako dodaje, nova vrsta vjerovatno nije prilagođena i na aktivnosti ljudske vrste koje dovode do fragmentacije i uništenja tih izuzetno značajnih, ali danas veoma ugroženih staništa.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com