“Crnoj Gori potreban Specijalni sud za organizovani kriminal, visoku korupciju i ratne zločine” - Volim Podgoricu

“Crnoj Gori potreban Specijalni sud za organizovani kriminal, visoku korupciju i ratne zločine”

Crnoj Gori je potreban Specijalni sud za organizovani kriminal, visoku korupciju i ratne zločine, ali kriterijumi za izbor u taj sud moraju biti znatno stroži nego kada su u pitanju drugi sudovi, naveo je za Portal RTCG doktor pravnih nauka Aleksandar Kovačević za TVCG. 

Po ocjeni Kovačevića, sudije Specijalnog suda moraju imati posebnu fizičku zaštitu i posebna primanja.

Pokret Evropa sad je ranije naveo da će zadatak nove Vlade biti formiranje Specijalnog suda, na kom će se suditi korumpiranim javnim funkcionerima, mafiji i ratnim zločincima.

Po njihovoj zamisli, predviđa se formiranje Specijalnog suda, kao nezavisnog suda pred kojim bi se vodili postupci u nadležnosti Specijalnog tužilaštva iz oblasti organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina.

Kovačević navodi da apsolutno podržava ideju da se za borbu protiv organizovanog kriminala formira specijalizovani sud.

“Potrebni su nam istražitelji koji su neustrašivi i od integriteta , tužioci koji donose odluke nezavisno od političkog i drugog uticaja ali jedinstveno na osnovu objektivnog razmatranja dokaza, sudovi i sudije koji su nezavisni i nepristrasni, koji rješavaju predmete bez straha ili naklonosti ali uvijek po zakonu”, kategoričan je Kovačević.

Kriterijumi za izbor sudija takvog suda, prema njegovoj ocjeni bi morali da budu znatno stroziji, nego za druge sudije.

“Javnost bi morala prije izbora biti upoznata sa stručnom i radnom biografijom kandidata i njihovim pravnim stavovima po najvažnijim pravnim pitanjima. Moraju imati visoki moralni ugled i biti priznati pravni stručnjaci”, obrazložio je Kovačević.

Naravno, kako dodaje, za ove sudije moraju se obezbijediti dobri materijalni uslovi kao i zaštita fiziškog integriteta za njih i članove njihove porodice, ne samo za vrijeme obavljanja funkcije nego i po prestanku funkcije.

U nedavnom “non pejperu” Evropske komsije o vladavini prava u Crnoj Gori navedeno je da je funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema nastavilo da se suočava sa dubokom institucionalnom krizom, uz ocjenu da mnoge institucije nastavljaju da trpe zbog nedostatka imenovanja ili su radile u v.d. stanju.

“To je značajno ograničilo kapacitet pravosudnog sistema da funkcioniše, sa slabim ili nepostojećim osjećajem smjera i strateškog planiranja, što je uticalo na sposobnost Crne Gore da sprovodi pravdu”, navodi se u dokumentu.

Podsjeća se da je Skupština u februaru imenovala troje sudija Ustavnog suda, čime je okončana nezapamćena institucionalna blokada za Crnu Goru koja je ostavila sud bez kvoruma za odlučivanje između septembra 2022. godine i februara 2023. godine. To je uticalo na brojne odluke koje se odnose na proglašenje rezultata izbora, izmjena Zakona o predsjedniku…

“Crna Gora još nije izmijenila Zakon o Sudskom savjetu i sudijama, niti Zakon o državnom tužilaštvu, u skladu sa preporukama Evropske komisije i mišljenjima Venecijanske komisije”, piše u dokumentu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com