ĆULAFIĆ: Diletantizam Vlade na djelu – djeca bez vrtića i škola u Podgorici

Katastrofalna politika Vlade Crne Gore u oblasti kulture i obrazovanja dovela je do potpune stagnacije u realizaciji projekata u Podgorici. Beskrupulozni diletantizam je doveo do toga da djeca u Podgorici ostaju bez postojećih škola, kazao je Stefan Ćulafić, odbornik Demokratske partije socijalista u Skupštini Glavnog grada.

Skupština Glavnog grada je na sjednici 15.5.2020. godine usvojila odluku o prenosu prava raspolaganja građevinskim zemljištem u okviru DUP-a „Murtovina“ i DUP-a „Konik – Stari aerodrom“ radi izgradnje dva vrtića. U aprilu 2021. godine OŠ „Vladimir Nazor“ u Podgorici je zatvorena.

“Umjesto da se Vlada Crne Gore bavi kreiranjem mjera za proširenje obrazovnih kapaciteta u Podgorici, i da one prate dinamičan razvoj grada i svakodnevni priliv stanovnika, ona nam kroz program „Crna Gora odmah“ obećava brda i doline u koje nijedan građanin Podgorice neće povjerovati. Zaista, za rubriku vjerovali ili ne kroz navedeni program je za objekte obrazovanja u budžetu za 2022. godinu predviđeno 16.124.807 eura za realizaciju čak 43 projekta. Vlada nam u svom bunilu servira deluziono ubjeđenje i obećava izgradnju 17 vrtića i 16 osnovnih škola. Očigledno je da ekspertski pristup oslobođen od svih ovozemaljskih stega, vođen svevišnjim ciljevima može da izgradi jedan vrtić za prosječno 500.000 eura po projektu. Pa ipak, u stvarnom realnom svijetu, kojeg svi mi, građani Podgorice živimo svakodnevno, izgradnja samo jedne škole u Tološima, iznosi 7.000.000 eura, dakle skoro polovinu predviđenog godišnjeg budžeta kroz koji je planirano čak 16 osnovnih škola”, navodi Ćulafić.

Kako je dodao, lokacije koje su predviđene za izgradnju vrtića u Podgorici poslije više od godinu i po dana zjape prazne i čekaju neku odgovorniju Vladu usmjerenu ovozemaljskim realnim problemima.

“Do tada građani Murtovine i Zlatice vodiće svoju djecu u ionako prebukirani obližnji vrtić u Maslinama. Prazna obećanja u vezi sa izgradnjom osnovnih škola, Vlada Crne Gore bi trebalo da usmjeri i skoncentriše samo na izgradnju nove škole “Vladimir Nazor”, i to što prije, da bi djeca konačno normalno krenula u školu”, ističe Ćulafić.

Pita se šta tek reći o projektima iz oblasti kulture.

“Još tokom 2020. godine Ministarstvo kulture i Glavni grad su potpisali ugovor o finansiranju rekonstrukcije i revalorizacije bivše tamnice Jusovača, s ciljem pretvaranja ovog prostora u savremeni kreativni hab u kojem bi radili umjetnici, IT stručnjaci, frilenseri i drugi. Vrijednost projekta je iznosila gotovo dva miliona eura, od kojih je Vlada trebalo da obezbijedi 2/3 (tokom 2021.). Međutim kao i za sve gore navedeno, Vlada Crne Gore nije pokazala interesovanje za realizaciju tog projekta kojim bi se podstaklo formiranje kreativnih habova u čitavoj Crnoj Gori. Umjesto realizacije ovog projekta, odlučili su se kroz famozni projekat “Crna Gora odmah” da u ovoj godini realizuju čak 15 projekata za 3.7 miliona eura! Tako danas, umjesto da na lokaciji Jusovače imamo poligon za razmjenu mišljenja i kumulaciju slobode, ona danas prazna podsjeća na utamničenje svega onog što je različito”, kazao je Ćulafić.

Prema njegovim riječima, namjera o opstrukciji i sabotaži realizacije projekata u Podgorici se više i ne krije.

“Saopštava se javno i beskrupulozno da su građani Podgorice građani drugog reda samo zbog činjenice da gradska vlast nije po volji predsjedniku Vlade. Svaki dan više postojanja ove i ovakve Vlade je dan više iživljavanja nad građanima Podgorice. Što prije smijenimo ovakvu vlast, skraćujemo i vrijeme propadanja kako Crne Gore, tako i naše Podgorice”, zaključio je Ćulafić.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com