DAN ZAŠTITNICE SVIH ŽENA: Sveta Haritina pomaže u nevolji ukoliko uradite OVU STVAR

Na današnji dan crkva i vjernici sjećaju se Svete Haritine čiji su život i stradanje jedni od najpotrasnijih u cijelom hrišćanstvu.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik posvećen Svetoj Haritini, ranohrišćanskoj mučenici i svetiteljki iz 3. vijeka. Bila je siroče, a u djetinjstvu ju je usvojio izvesni Klaudije, ugledni čovjek i hrišćanin koji ju je od malena vaspitao u toj vjeri.

Legenda kaže da je Haritina bila smjerna, poslušna i ćutljiva djevojka koja je još u ranoj mladosti riješila da postane Hristova nevjesta.

Negde u to vrijeme car Dioklecijan je naredio veliki progon hrišćana u kome je i Haritina, iako veoma mlada, uhapšena i izvedena pred sudiju. Nakon što je odbila da se pokloni paganskim božanstvima, Haritina je strašno mučena – ošišali su joj kosu i po glavi posuli žar, a zatim vezali za točak koji su dželati okretali.

Međutim, djevojka je ostala živa, pa je sudija naredio da se baci u more. Na veliko čuđenje svih, Haritina je iz vode izašla nepovrijeđena, ali ovo nije bio kraj njenih muka.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com