DANAS JE DUHOVSKI UTORAK: Ovo ne valja da radite u srijedu i petak

Danas je treći dan jednog od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sveta trojica ili Duhovi, koji se obilježava 50. dan posle Uskrsa i deseti dan poslije Spasovdana.

Duhovi predstavljaju i “rođendan” Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole.

Po značaju to je treći praznik, poslije Uskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cijele sedmice, ne posti se i to je tzv. trapava nedjelja.
 

Naime, vjeruje se da će onima koji budu postili ići sve naopako.Na praznik Silaska Svetog Duha na apostole, koji je u narodu poznat i kao Duhovi, odnosno Sveta trojica, pod u hramovima se pokriva travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvijećem.

Ovaj običaj potiče još pd prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće.

To ih je podsjećalo na vrijeme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vrijeme lutanja po pustinji, poslije bjekstva iz Misira, jer su u pustinji živjeli u kolibama od granja i lišća.

Na Duhove u hramu narod plete vjenčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila, a mnogi ih nose u svojim torbama i automobilima.

(Kurir.rs)

 
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button