Danas je Pavlovdan, običaj je da domaćice spremaju ovaj SLATKIŠ

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik posvećen apostolu Pavlu – Pavlovdan.

Iako svaki od 12 apostola ima svoj dan kada se slavi, crkva je odredila Pavlovdan kao saborni praznik svih apostola i uz njih Pavla. Na Pavlovdan se proslavljaju apostoli Petar, Andrej, Jakov Zavedejev, Jovan, Filip, Vartolomej, Toma, Matej, Jakov Alfejev, Tadej, Simon Zilot, Matija i Pavle.

Svi apostoli, osim Jovana, stradali su mučenički. Petar je raspet na krst naopako, Andrej je raspet na krst, Jakov Zavedejev je posječen, Filip je raspet na krst, Vartolomej je raspet na krst, pa oderan i posječen, Toma je izboden sa pet kopalja, Matej je spaljen, Jakof Alfejev je raspet na krst, kao i Tadej, Simon Zilot, dok je Matej kamenovan, pa mrtav posječen, a Pavle je posječen.

U crkvenoj besjedi o Pavlovdanu navodi se da je teško sporiti se s bezbožnim, kao i razgovarati s bezumnim i ubjeđivati ozlobljenog. Ako bezboštvo i bezumlje i zloba dolaze od neznanja, to neznanje je kao bjesnilo, koje se najbrže da obuzdati dobročinstvom.

Krotko i blago djelo je kao voda u požar. Sjeti se uvijek svetih apostola i njihovog uspješnog načina ophođenja s ljudima. Ako te bezbožnik izaziva, to te ne izaziva čovjek, nego đavo. Čovek je po prirodi pobožan. Ako te bezumni ruži, to te ne ruži čovjek no đavo. Čovjek je po prirodi uman.

Dok je za Petrovdan vezano mnogo narodnih običaja, drugi dan tog praznika, Pavlovdan bitno je istaći samo nekoliko.

Iako nije crveno slovo, u nekim krajevima se ovaj praznik poštuje kao i Petrovdan i ne radi se ništa u polju. Takođe, žene se uzdržavaju od kućnih poslova kao što su pranje veša, čišćenje itd.

Običaj je i da se za Petrovdan i Pavlovdan mijesi “petrovača”, odnosno kolač od jabuka.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com