(FOTO) DANAS JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI: Blizu 20.000 vjernika kod ostroške svetinje

Danas je praznik Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, episkop zahumski i srpski pravoslavni svetitelj. Poznato je da se danas okuplja veliki broj vjernika ispred manastira kako bi se poklonili kivotu Svetog Vasilija Ostroškog, piše Dan.

Veliki broj vjernika je i ove godine pristigao iz mnogih crnogorskih gradova, ali i iz zemalja regiona, kako bi učestvovali na jednom od najljepših i najznačajnijih religioznih događaja na ovim prostorima.

Na platou ispred Gornjeg manastira počela je liturgija koju služi srpski patrijarh Porfirije uz služenje crnogorsko-primirskog mitropolita Joanikija, mitropolita krfskog Nektarija i više od deset vladika episkopa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i regionu.

Foto: RTCG

U ime lokalne uprave Nikšića, liturijskom sabiranju prisustvuje i predsjednik opštine Nikšić Nemanja Vuković.

Na slavi manastira danas je i doskorašnji premijer Zdravko Krivokapić.

Foto: RTCG

Sinoć se više od 15.000 vjernika okupilo kod manastira Ostrog kako bi, po tradiciji, prenoćili po vedrim nebom nadomak manastira, a zatim se poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog, uoči dana kad se praznuje jedan od najvećih svetitelja.

Patrijarh Porfirije koji je u ostrošku svetinju stigao juče oko 19 sati poručio je da smo Sabrani svi u duši Svetog Vasilija, a svaka je riječ suvišna.

Foto: Ostrog TV prentscreen

Sveti Vasilije je svetitelj vjere i smirenja i čuje naše molitve i prije nego što ih izgovorimo. Stoga nam smirenje i molitva nam preostaju, kazao je patrijarh.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com