Danas se proslavlja DUHOVNI PONEDELJAK: Evo šta treba da uradite

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju Duhovski ponedeljak, koji pripada nizu praznika vezanih za Svetu Trojicu, koji počinju na dan kada je Duh gospodnji sišao na apostole. Za ovaj praznik vezani su i brojni običaji.

Duhovski ponedeljak prvi je dan nakon praznika Svete Trojice. Tri dana zaredom obelježeni su crvenim slovom, Duhovi, Trojica i Silazak Svetog duha na apostole. Ovi praznici se slave 50 dana nakon Uskrsa, pa se još nazivanju i Pedesetnica. Ovaj praznik je drugi rođendan hrišćanske crkve, a za njega se vezuju i razni narodni običaji.

Običaji na Duhovski ponedeljak

Vjernici danas tokom molitve pletu venčiće od cvijeća, a u crkve i hramove unosi se trava, lišće i cvjetovi.

Vjeruje se da žene treba da se umiju vodom u kojoj su stajali cvjetovi od kojih se pletu vjenčići kako bi im lice tokom čistave godine bilo čisto i bijelo. Muškarci kojima djevojke poklone vjenčić imaće sreće u ljubavi i do kraja godine će se, kaže predanje, sigurno oženiti.

Običaj je da se na ovaj praznik ne obavljaju nikakvi fizički poslovi, kao i da se ništa ne radi sa iglama.

U mnogim kućama sprema se na ovaj dan bolji ručak – gozba je način da se “umilostive” svi duhovi i održe sreća, blagostanje i uspjeh u domu. Ne rade se teški poslovi, a žene se ne hvataju igle i konca.

Takođe, u zapadnoj Srbiji običaj je da se na današnji praznik prisjetimo duša umrlih i napravimo porodičnu gozbu. Prema narodnom vjerovanju, ovim ritualom štitimo dom od loše sreće.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button