DANAS SJEDNICA DIK-a: Milatović vjeruje da će izborni rezultati u Podgorici biti proglašeni

"DPS kroz određene ekstremno desničarske grupe i pojedince koje su od strane nezavisnih novinara i udruženja proglašeni za desničarske organizacije u Crnoj Gori pokušava da odloži formiranje vlasti u Podgorici", kaže Milatović

Da će zvanični rezultati izbora u Podgirici biti proglašeni, na današnjoj sjednici Državne izborne komisije, očekuju učesnici jučerašnjeg sastanka o formiranju nove vlasti u Glavnom gradu.

Na sastanku su bili predstavnici pokreta Evropa sad, liste “Za budućnost Podgorice”, te liste “Idemo ljudi” i liste “Može Podgorica, Ovo je naš grad”.

Izbornoj komisiji Podgorice uložen je prigovor zbog neproglašenja konačnih rezultata izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada 23. oktobra. Pokret Evropa sad tvrdi da je shodno članu 99 Zakona o izboru odbornika i poslanika, Izborna komisija Glavnog grada, kako kažu, bila dužna da najkasnije u roku od 15 dana od dana održavanja izbora, odnosno do 7. novembra proglasi konačne rezultate izbora i iste objavi u Službenom listu Crne Gore.

MILATOVIĆ NAKON SASTANKA: Gradska vlast biće formirana 19. decembra

Kandidat za gradonačelnika Podgorice i nosilac liste “Evropa sad” u glavnom gradu, Jakov Milatović kazao je da očekuje da će vlast u Podgorici biti formirana do 19. decembra, uprkos činjenici da “DPS i njegove ekstremističke grupe opstruišu taj proces”.

Milatović je kazao da očekuje da će nova vlast biti formirana do 19. decembra

“DPS kroz određene ekstremno desničarske grupe i pojedince koje su od strane nezavisnih novinara i udruženja proglašeni za desničarske organizacije u Crnoj Gori pokušava da odloži formiranje vlasti u Podgorici. Pripadnici tih organizacija su uputili ustavne žalbe i njih DPS koristi kao jedan od mehanizama kako bi pomjerio mirnu tranziciju vlasti. Sve ustavne žalbe koje su te desničarske organizacije i pojedinci podnijeli nemaju nikakve veze sa rezultatima izbora. I sami vidite po ljudima koji su podnijeli žalbe, da je to urađeno smišljeno i s predumišljajem, a sve kako bi se odugovlačilo s tranzicijom vlasti jer je Ustavni sud blokiran”, kazao je Milatović nakon sastanka o formiranju vlasti u Glavnom gradu.

On je dodao da je po zakonu Opštinska izborna komisija (OIK) imala 24 sata da se izjasni o prigovoru, što oni nisu uradili.

“Očekujemo njihovo izjašnjenje i shodno tome preduzećemo korake”, kazao je Milatović, navodeći da očekuje da će rezultati izbora biti uskoro proglašeni, nakon čega će krenuti u formiranje vlasti u Podgorici.

Ukoliko DIK ne proglasi rezultate izbora, Milatović kaže da imaju osmišljenje korake šta će uraditi.

“Vidimo da trenutno postoje unaprijed smišljenje žalbe ispred Ustavnog suda koje nemaju veze sa rezultatima izbora, one se koriste kako bi se odugovlaćilo sa tranzicijom vlasti, kako bi DPS zloupotrebljavao gradske resurse. Iz DIK su jasno kazali da bi OIK morala stalno da zasijeda do proglašenja rezultata izbora”, istakao je.

Dodaje i da je očigledno da mnogi servisi u Glavnom gradu ne funkcionišu.

“Budžet za narednu godinu se neće moći usvojiti jer nije konstituisana nova Skupština Glavnog grada. Iz istog razloga nema organizacije novogodišnjeg bazara, dok gradonačelnik ubira neke druge privilegije koje mu omogućava pozicija”, kazao je Milatović.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com