DANAS SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE: Ovu stvar NIKAKO ne treba da radite

Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Miholjske zadušnice, a tradicija nalaže da neke poslove danas obavezno uradimo.

U spomen na subotu poslije Raspeća i Hristov silazak , a crkva je četiri subote u godini posebno namijenila molitvama za duše umrlih, pa su tako uoči mesnih poklada, pred Vaskršnji (Časni) post velike ili zimske Zadušnice. Pred Svetu Trojicu, pedeseti dan po Vaskrsu su ljetnje ili Duhovske, dok su uoči Miholjdana, Miholjske Zadušnice. Pred praznik posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju – Mitrovdan (8. novembra) su Mitrovske ili jesenje Zadušnice. Takođe, poseban dan kada treba posjetiti grobove svojih najmilijih Crkva je odredila i Pobusani ponedjeljak, osmi dan od Vaskrsa.

U Srbiji je ukorijenjeno mnogo običaja i vjerovanja vezanih za zadušnice. Jedan od najvažnijih svakako je običaj da se odmah ujutru izađu na groblje, na grob donesu žito i vino i upale svijeće za pokoj duše umrle osobe. Narod vjeruje da svijeće koje se pale za sve bližnje koji su preminuli predstavljaju simbol svjetlosti Hristove kojom obasjava dušu svakog od njih.

Običaj je i da se na Zadušnice dijeli milostinja, pa stoga nemojte tjerati prosjake koji tog dana obilaze groblja da bi dobili malo hrane.

Ako su grobovi vaših najmilijih daleko, svijeću za pokoj duše namijenite i zapalite u crkvi.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com