Delegacija Univerziteta Crne Gore posjetila CANU

Danas je Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti posjetila delegacija Univerziteta Crne Gore na čelu sa rektorom prof. dr Vladimirom Božovićem.

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru pokrenuta su bitna pitanja buduće saradnje ovih najznačajnijih institucija u oblasti nauke, umjetnosti i obrazovanja u Crnoj Gori. Osnovu te saradnje čini njihov bilateralni sporazum potpisan 2017. godine. Na osnovu njega, formiran je Koordinacioni odbor u cilju praćenja realizacije zajedničkih aktivnosti.

U razgovoru je istaknut značaj autonomije institucija u oblasti nauke i umjetnosti u Crnoj Gori. Dogovoreno je da u narednom periodu Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Univerzitet Crne Gore pokrenu organizovanje naučnih skupova i tribina o suštinskim pitanjima razvoja Crne Gore. Važno pitanje u ostvarivanju tog cilja je objedinjavanje naučnog i umjetničkog potencijala u Crnoj Gori, uključivanje mladih naučnika i umjetnika iz dijaspore, kao i podsticanje naučnog i umjetničkog podmlatka. Razmatrano je i pitanje objavljivanja zajedničkih publikacija.

U razgovorima su učestvovali, od strane CANU: akademik Dragan K. Vukčević, predsjednik; akademik Ljubiša Stanković, potpredsjednik; akademik Đorđe Borozan, potpredsjednik i akademik Dragan Radonjić, generalni sekretar, a od strane UCG, pored rektora Božovića, prof. dr Rajka Glušica, predsjednica Upravnog odbora UCG; prof. dr Irena Orović, prorektorka za nauku i istraživanje; prof. dr Sanja Peković, prorektorka za internacionalizaciju; prof. dr Veselin Mićanović, prorektor za nastavu i prof. dr Biljana Šćepanović, predsjednica Odbora za doktorske studije

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com