DEMOKRATE: Da li je tunel pripreman za porodicu Lazović i druge poznate spuške, a ujedno i stanovnike bivšeg sistema - Volim Podgoricu

DEMOKRATE: Da li je tunel pripreman za porodicu Lazović i druge poznate spuške, a ujedno i stanovnike bivšeg sistema

Obijanje depoa Višeg suda i prokopavanje tunela u blizini najviših državnih institucija predstavlja duboko zabrinjavajući incident koji simbolizuje opšti nedostatak povjerenja i integriteta u crnogorskom pravosudnom sistemu i institucijama sistema uopšte, saopštile su Demokrate.

“Ovaj događaj, nažalost, samo je jedan u nizu poraza koji su obilježili pravosudnu i institucionalnu zbilju Crne Gore u posljednjih nekoliko decenija”, ističu Demokrate.

Kako su dodali, stanje u našem pravosuđu najbolje opisuje činjenica da su njegovi čelnici na optuženičkim klupama, okrivljeni za najteža krivična djela povezana s njihovom sudijskom funkcijom.

“Ova slika, koliko je poražavajuća, toliko je i upozoravajuća za svakog građanina Crne Gore”, ukazuju Demokrate.

U svijetlu ovih događaja, jasno je, ističu, da nova izvršna i zakonodavna vlast moraju ozbiljno da se pozabave reformama pravosudnog sistema.

“Neophodno je uvesti promjene koje će obezbijediti veće povjerenje građana u pravosuđe, stvoriti bolje uslove za rad i garantovati primjenu pravde”, saopštile su Demokrate.

Državne institucije, poručuju, moraju biti bastioni pravne države.

“To podrazumijeva najviši nivo sigurnosti i integriteta, gdje dokazi za najteža i svaka druga krivična djela moraju biti zaštićeni od svake mogućnosti otuđenja. Svaki takav incident direktno podriva pravnu sigurnost građana i ukazuje na nedostatke u sposobnosti države da se izbori sa počiniocima najtežih krivičnih djela”, saopštile su Demokrate.

Stoga, apeluju na nadležne institucije da pokrenu nepristrasnu i nezavisnu istragu kako bi se utvrdila personalna odgovornost za ovako skandalozan čin.

“Nikakva sredstva ili resursi ne smiju biti pošteđeni u ovoj istrazi, a svaki oblik nemara ili zloupotrebe mora biti strogo sankcionisan”, ističu Demokrate.

Kako su naglasili, nikada više se ovako nešto ne smije dozvoliti da se ponovi u crnogorskom pravosuđu.

“Obnova povjerenja i integriteta u našem pravosudnom sistemu mora biti prioritet za sve nas. Samo tako možemo graditi državu koja se zasniva na vladavini prava i koja služi svojim građanima. I na kraju pitamo se, da li je ovo tunel pripreman za porordicu Lazović i druge poznate spuške, a ujedno i stanovnike bivšeg sistema?”, zaključuje se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com