Direktor Nacionalnih parkova Elvir Klica predstavio povoljnosti za privrednike i posjetioce

Direktor JPNPCG Elvir Klica učestvovao je u radu VI Sjednice Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore gdje je govorio o izazovima i očekivanjima Nacionalnih parkova Crne Gore kada je u pitanju ljetnja turistička sezona koja se odvija u okolnostima uzrokovanim pandemijom COVID 19.
NPCG su posljednjih godina bilježili izuzetne rezultate kada je u pitanju ukupni turistički promet.

„Prošle godine, NPCG su ostvarili rekordnu posjećenost od oko 600.000 posjetilaca. U poređenju sa 2017. godinom, broj posjetilaca je povećan za gotovo 80 odsto, odnosno sa 320 hiljada na 600 hiljada posjetilaca,‟ kazao je Klica.

Uspješan bilans rezultat je veoma dobre promocije na međunarodnom tržištu, uvođenja novih oblika promocije i marketinga, izrade novog web sajta i mobilne aplikacije, instaliranja i uvođenja novog sistema online naplate ulaznica, bolje organizacija naplate ulaznica, unaprjeđenja međunarodne saradnje i sticanja novih obilka partnerstava u cilju razmjene stručnih informacija, i značajnog ulaganja u turističku infrastrukturu i podizanja ukupnog kvaliteta turističke ponude.

JPNPCG je u svom domenu preduzelo sve potrebno aktivnosti kako bi se sanirale posljedice izazvane epidemijom korona virusa.

„Posebno bih istakao činjenicu da je JPNPCG predložilo Operativnom timu za pomoć turističkoj privredi određene mjere podrške za privrednike i lica koja obavljaju djelatnosti na prostoru NPCG kako bi se značajno umanjile negativne posljedice poslovanja u ovoj godini. Mjere se odnose na privredna društva, preduzetnike i lica čija djelatnost direktno ili indirektno zavisi od turizma, odnosno od broja posjetilaca u NPCG,‟ dodao je Klica.

Trećim setom mjera podrške privredi predloženo je odobravanje popusta od 50 odsto na sljedeće naknade:

naknade za upotrebu plovila i splavarenje rijekom Tarom jer će na taj način privrednici registrovani za obavljanje ove djelatnosti biti kokurentniji;
naknade za upotrebu plovila i korišćenje vodnih površina u NP Skadarsko jezero u turističke svrhe;
naknade koje se odnose na stalne objekte koji pružaju prodajno-uslužne i druge turističke usluge;
kao i na naknade koje se odnose na privremene objekte.

Osim toga, JPNPCG je predložilo Operativnom timu za pomoć privredi da se odobri umanjenje od 50 odsto za cijene godišnjih ribolovnih dozola za obavljanje privrednog i sportskog ribolova kako bi se ublažile posljedice i nastala šteta koju su pretrpjela lica koja se bave ribolovom u NP Skadarsko jezero. Važno je napomenuti da je JPNPCG u vezi sa ovim predlogom mjere, dobilo saglasnost od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Direktorata za ribarstvo.

Direktor JPNPCG je na Sjednici istakao i povoljnosti koje očekuju posjetioce zaštićenih područja.

„U okviru kampanje „Priroda je moj dom” pripremili smo niz povoljnosti za naše građane uključujući posebno dizajnirane besplatne ulaznice za oko 70.000 učenika osnovnih škola na teritoriji Crne Gore, Godišnju ulaznicu u sve nacionalne parkove po cijeni sa popustom od 50 odsto koja iznosi 13,50 eura i koja će biti dostupna od 1. jula,“ kazao je Klica.
Godišnja ulaznica pruža mogućnost našim građanima da ostvare neograničen broj ulazaka u svih pet crnogorskih nacionalnih parkova u toku jedne kalendarske godine. Istakao je da su i naknade za rafting snižene i da JPNPCG očekuje veću zainteresovanost domaćih turista za jednu od najinteresantnijih turističkih ponuda. Na kraju izlaganja pozvao je građane Crne Gore da provedu svoj odmor u nacionalnim parkovima.
Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG je na VI sjednici donio set zaključaka uz preduzimanje niza mjera za ublažavanje negativnih posljedica kako bi se stvorili uslovi za odvijanje ljetnje sezone i što brži nastavak privrednih aktivnosti.
Sjednica je održana 15. juna 2020. godine, u Vinskom podrumu Šipčanik kompanije „Plantaže – 13. jul‟, u Podgorici.
Zaključci sa VI Sjednice mogu se naći na sljedećem linku: https://www.privrednakomora.me/saopstenja/turisticka-privreda-odrediti-datume-otvaranja-granica.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button