Đoko Drobnjak pravosnažno oslobođen optužbi za šverc 500 kilograma kokaina - Volim Podgoricu

Đoko Drobnjak pravosnažno oslobođen optužbi za šverc 500 kilograma kokaina

Špediter Đoko Drobnjak pušten je na slobodu nakon što je Apelacioni sud potvrdio odluku da se protiv njega obustavi krivični postupak za šverc 500 kilograma kokaina iz Ekvadora u Crnu Goru.

Kokain je zaplijenjen 12. januara u magacinu Volija, nakon što su ga zapošljeni ove kompanije pronašli skrivenog u tovaru sa bananama, a potom slučaj prijavili menadžmentu, a onda i policiji.

Jedina osoba koja je bila uhapšena nakon pronalaska kokaina je Drobnjak.

Istragu protiv njega tada je pokrenulo Specijalno tužilaštvo koje je nakon petomjesečne istrage utvrdilo da nema dokaza da je Drobnjak član kriminalne organizacije. Ipak, slučaj je preuzelo Više državno tužilaštvo i podiglo optužnicu protiv Drobnjaka, piše Pobjeda.

Međutim, provjerom dokaza vijeće sudija Višeg suda, kao i Specijalno tužilaštvo, utvrdilo je da Drobnjak nije mogao uticati na to koji će konkretno kontejner sa bananama sa broda ,,Spirit of Chennai“ biti istovaren u Luku Bar, što znači da nije mogao upravljati kretanjem kontejnera u kome je bila skrivena droga.

Odluku Višeg suda potvrdio je i Apelacioni sud.

Drobnjak u istrazi nije sporio da je 11. januara kompaniji Voli otpremio četiri kontejnera banana, ali tek nakon što su skenirana na zahtjev carinskog službenika.

On je kazao da mu je tada bilo sumnjivo što je neophodnu papirologiju koja prati kontejnere dobio tek sjutradan.

Iz tog razloga on je pozvao komercijalistu u Voliju interesujući se za postupak kontrole robe po prispjeću u magacin kupca.

Međutim, upravo taj poziv, prema navodima iz rješenja o produženju pritvora SDT je u prvom navratu okarakterisalo kao zanimanje Drobnjaka o kretanju kokaina.

On je tada komercijalisti predložio da bi prilikom istovara robe, preventivno, valjalo imati nekoga ko vrši kontrolu robe.

U daljoj istrazi SDT je utvrdilo da osim ove, i komunikacija sa Marinom Maričem iz kompanije dobavljača ,,Rastoder“ iz Slovenije, sve druge se odnose na privatne razgovore, neformalne prirode, pa ne mogu biti predmet krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Brod „Spirit of Chennai“ koji je dovezao sporni kontejner sa kokainom u Luku Bar nastavio je putovanje sa ostatkom tereta u Luku Koper gdje su tamošnje carinske i policijske službe u brodskom kontejneru pronašle takođe 500 kilograma kokaina sa identičnim oznakama.

Istim brodom je u skladištu kompanije „Rastoder“, u Ljubljani, dopremljeno još oko 300 kilograma kokaina skrivenog među bananama.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com