ĐUKANOVIĆ: Parlamentarni izbori 11. juna

Predsjednik Milo Đukanović raspisao je prijevremene parlamentarne izbore za 11. jun.

Đukanović danas raspisuje vanredne parlamentarne izbore?

“Svi su svjesni duboke političke i institucionalne krize, koju je proizvela neodgovorna većina. Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta vladi je izglasano nepovjerenje. Od tada je tekao rok, da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata. Ubjeđen sam da je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora. Umjesto toga, promjenjiva većina pribjegla je neustavnom djelovanju i donijela izmjene Zakona o predsjedniku. Vratio sam ga na ponovno odlučivanje. Uprkos upozorenjima, kontroverzni zakon je usvojen. Ukazom sam proglasio zakon koji je stupio na snagu i proizvodi pravna dejstva. Poznato je kako se završio pokušaj formiranja Lekićeve vlade. Stoga su se stekli uslovi da saglasno Ustavu, član 92 stav 3 donesem ukaz o raspuštanju parlamenta. Primjenjujući član 92 stav 5, donio sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun”, rekao je Đukanović na pres konferenciji u vili Gorica.

Popis moguće obaviti, ali ga je racionalnije odložiti

Đukanović je, na pitanje novinara, rekao da je moguće da se popis stanovništva obavi u ovoj godini, ali da bi racionalnije bilo ovu godinu osloboditi popisa zbog izbora.

“Zakazivanjem izbora stvorićemo uslove da Crna Gora do kraja juna dobije vladu, pa ako bude postignut konsenzus u parlamentu da se realizuje popis, mogli bismo i to”, kazao je on.

loading...
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com