Đukanovićev zahtjev ubrzo pred “venecijancima” - Volim Podgoricu

Đukanovićev zahtjev ubrzo pred “venecijancima”

Venecijanska komisija će, na zahtjev predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, dati takozvano hitno mišljenje o Zakonu o predsjedniku koji je usvojila Skupština Crne Gore, potvrđeno je “Danu” u tom savjetodavnom pravnom tijelu Evropske komisije.

Đukanović se usprotivio usvojenom zakonu, pa je 7. novembra odbio da ga proglasi i vratio ga Skupštini na ponovno usvajanje, a da bi spriječio da parlamentarna većina drugi put usvoji izmjene Zakona o predsjedniku, zatražio je hitno mišljenje od Venecijanske komisije.

Prema Ustavu, ukoliko istovjetan zakon bude drugi put usvojen u parlamentu, Đukanović je dužan da ga potpiše, odnosno proglasi.

Obično se događa da se mišljenje o pravnim aktima traži od Venecijanske komisije prije nego što zakon uđe u proceduru usvajanja, mada nisu nepoznati slučajevi da se to uradi i kasnije, kao što je slučaj sa Đukanovićevim zahtjevom.

Na sajtu Venecijanske komisije piše da se u rijetkim slučajevima, u slučaju hitnih zahtjeva, hitna mišljenja usvajaju van četiri plenarne sjednice.

“Na primjer, ako je potrebno mišljenje prije predstojećeg referenduma ili debate u parlamentu, ono se može izdati kao “hitno mišljenje” van perioda zvanične plenarne sednice u Veneciji, tako da dotične vlasti mogu da iskoriste pravno vještačenje na vrijeme. Takva hitna mišljenja se obično formalno “potvrđuju” na sljedećoj plenarnoj sjednici – objašnjeno je na sajtu Venecijanske komisije.

Prema informacijama sa tog sajta, sljedeća plenarna sjednica planirana je za 16. i 17. decembar.

U obraćanju predsjednici Venecijanske komisije Kler Bazu Malaurije, Đukanović je naveo da bi posljedica mogućeg ponovnog izglasavanja spornog zakona mogla biti urušavanje ustavnog poretka Crne Gore i univerzalnih pravnih vrijednosti.

Ukoliko Venecijanska komisija saopšti mišljenje o ovom zakonu, to će biti dodatni mehanizam za ocjenu njegovog legitimiteta, ali ono nije obavezujuće za Skupštinu i predlagača, iako ima veliku težinu, naročito u svjetlu činjenice da je Crna Gora zastala na svom putu u Evropsku uniju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com