DOJČE VELE: Evo kako izgleda radni dan Krivokapića

Premijer Zdravko Krivokapić je najavio nemilosrdnu borbu protiv korupcije u Crnoj Gori. Ali, u toj zemlji se nastavljaju tri decenije čekanja na pravdu. Reporter Dojče vele (DW) Miodrag Šorić proveo je jedan dan sa premijerom.

Krivokapić je profesor mašinskog inženjerstva i veliki vjernik Srpske pravoslavne crkve. Važi za nepotkupljivog čovjeka, ali to nije nikakva garancija u politici, disciplini koja niti je egzaktna nauka, niti je vjera, piše Dojče vele.

Reporteru DW kaže da je njegova Vlada, formirana nakon tri decenije režima Demokratske partije socijalista, utvrdila „nultu toleranciju na korupciju“.

Pauza za molitvu

Krivokapić je, kako piše DW, obišao auto-put koji grade Kinezi. Kaže, svaki put kad je ovde, raspita se gdje su kineski radnici. I uvijek mu kažu da su na nekoj pauzi.

Krivokapić sumnja da Kinezi naplaćuju rad koji se ne obavlja, da su uvezani sa domaćim mutnim firmama.

„Začuđujuće je što je ovaj auto-put od četrdeset kilometara najskuplji put u Evropi trenutno“, dodaje premijer.

Moć starog režima kruni se sporo. U nedjelju je DPS izgubila vlast u Mojkovcu, ali, uz gubitke, odbranila Cetinje, piše DW.

Bivši premijer iz redova DPS Duško Marković kaže za DW da su nove vlasti uvele retoriku podjela, da verbalno gaze političku konkurenciju.

„Crna Gora još nikada nije bila tako podijeljena u njenoj istoriji“, optužuje Marković.

Krivokapić tome protivrječi – poslije molitve u manastiru Morača, gdje ide usred radnog dana. Onda, u razgovoru sa monasima, priča koliko je teško pokrenuti stvari s mrtve tačke.

„Svako očekuje – odmah. U tom sukobu mogućnosti i želja, vi imate mali prostor, a to niko ne shvata. I bolje vam je da iskoristite taj mali prostor nego da pravite revoluciju.“

Podrška Srpske pravoslavne crkve je jedino što je izvjesno u političkom životu ovog novajlije. Mitropolit Joanikije za DW kaže da posao nije lak, jer da su tri decenije korupcije i svakojakih zala toliko iskvarili društvo. Ako se ništa ne preduzme, društvo više neće znati „šta je dobro, a šta je loše“.

Dan premijera se završava u porodičnom domu, uz suprugu, djecu i unuke. Kažu, supruzi je bilo draže dok je Zdravko Krivokapić bio samo profesor, daleko od politike. Bilo je nekako mirnije.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com