Dokument FBI otkrio da je kraljici Elizabeti prijetio atentat u SAD 1983 - Volim Podgoricu

Dokument FBI otkrio da je kraljici Elizabeti prijetio atentat u SAD 1983

Britanska kraljica Elizabeta II suočila se sa potencijalnom pretnjom atentatom tokom posjete SAD 1983. godine, pokazuju nedavno objavljeni dokumenti FBI, čiji sadržaj u petak prenosi BBC.

Savezni istražni kabinet objavio je dosijee vezane uz posjete pokojne kraljice SAD-u, nakon njene smrti prošle godine.

Oni pokazuju da se FBI, koji je obezbjeđivao kraljičine posjete, brinuo zbog prijetnji IRA-e.

Prijetnja ubistvom upućena je policajcu u San Francisku.

Prema dosijeu, policijski službenik, koji je često posjećivao irski pab u San Francisku, upozorio je savezne agente na poziv čovjeka kog je sreo na tom mjestu.

Policajac je kazao da mu je muškarac rekao da želi da se osveti za svoju ćerku, koja je „ubijena u Sjevernoj Irskoj od gumenog metka“.

Prijetnja je stigla 4. februara 1983. godine, oko mjesec dana prije posjete kraljice Elizabete i njenog supruga princa Filipa Kaliforniji.

„Namjeravao je da naudi kraljici Elizabeti i to bi učinio tako što bi ispustio neki predmet s mosta Golden Gejt na Royal Yacht Britannia dok plovi ispod nje ili bi pokušao da ubije kraljicu Elizabetu u vrijeme njene posjete nacionalnom parku Josemiti“, kaže se u dokumentu.

Kao odgovor na prijetnju, tajna služba je planirala da „zatvori prelaz za pješake na mostu Golden Gejt kako se jahta približava“.

Nije jasno koje su mjere preduzete u Josemitiju, ali posjeta je održana.

FBI nije objavio da li je iko uhapšen.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com