Dovoljna su samo tri razloga zbog kojih ćete ostaviti cigarete

Dokazi o štetnosti pušenja odavno postoje pa je najbolji izbor koji pušač za sebe i okolinu može da učini jeste da, dok čita ovaj tekst, odluči da ostavi cigarete. Ovdje su, ipak, samo neki od osnovnih razloga koji svjedoče o štetnosti cigareta i tragova u organizmu koji ostaju sagorijevanjem duvana.

Naučna istraživanja su dokazala da je razloga daleko više ali su se isto tako tražila i rješenja za one koji ipak ne ostave pušenje.

Sagorijevanje – pušenjem cigarete sagorijeva se duvan i tada se oslobađa najštetniji produkt ovog procesa, a to je duvanski dim. Nauka je do sada prepoznala oko šest hiljada materija koje se nalaze u duvanskom dimu, među kojima je oko 100 označeno kao štetno ili potencijalno štetno.

Ugljen monoksid – U pitanju je toksin bez boje i mirisa, koji je produkt nepotpunog sagorijevanja duvana. Izaziva najviše akutnih trovanja, a za hemoglobin u krvi se vezuje 200 puta intenzivnije nego kiseonik i tako remeti normalan prenos kiseonika.

Katran – takođe među najopasnijim materijama koje se nalazi u duvanskom dimu. Katran je mješavina nekoliko hiljada sastojaka duvanskog dima, od kojih je preko 50 kancerogenih. Tokom uvlačenja duvanskog dima kondenzuje se u ljepljivu, sirupastu masu u plućima i drugim disajnim organima gdje može da doprinese razvoju različitih bolesti, disajnih infekcija i pušačkog kašlja.

I ako sve to znaju, neki pušači ipak ne prestaju da puše

Pušači su često svjesni svih ovih rizika pa ipak iz različitih motiva ne ostavljaju cigarete. Dio rješenja u tom slučaju može da bude informisanje o manje štetnim, naučno zasnovanim alternativama. Posljednjih godina, istraživanja su ponudila rješenje koje je bazirano na tehnologiji zagrijavanja duvana na mnogo nižoj temperaturi, čime se eliminiše duvanski dim. Najpoznatiji uređaj u ovoj kategoriji je IQOS, koji procesom zagrijavanja ne sagorijeva duvan i samim tim ne emituje duvanski dim, već aerosol. IQOS je prvi i jedini sistem za zagrijavanja duvana koji je Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) prošle godine svrstala u proizvode modifikovanog rizika, zaključivši da je izloženost štetnim materijama prilikom korišćenja ovog uređaja značajno smanjena u poređenju sa cigaretama. Pored IQOS-a, na našem tržištu dostupna je i lil Solid 2.0 manje štetna alternativa nastavku pušenja, koja takođe radi na principu zagrijavanja duvana.

Upotrebom manje štetnih alternativa izbjegavaju se štetni produkti sagorijevanja, poput katrana i ostalih opasnih materija koje se nalaze u duvanskom dimu. Ipak, ni ovi uređaji nisu bez rizika jer osolobađaju nikotin koji izaziva zavisnost i nisu dostupni maloljetnim licima.

PR sadržaj

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com